Починал е мигрант, за когото се твърди, че е изтласкан

...
Починал е мигрант, за когото се твърди, че е изтласкан
Коментари Харесай

Турски медии: Български граничари взеха дрехите на мигрант, върнаха го да умре в студа

Починал е мигрант, за който се твърди, че е изтласкан назад в петък сутринта от българските гранични сили назад в Турция по време на тежки метеорологични условия, оповестяват турски медии, представени от BIRN. Друг мигрант е открит в безпомощно положение и е откаран в болница.

За случая оповестяват от турската осведомителна организация Demiroren, само че министерството на вътрешните работи на България не отговори, написа ВIRN. Според изданието от Българския хелзинкски комитет също са споделили, че нямат информация за случая.

„ През лятото или зимата отблъскването е нечовечен способ. Отблъскването е съществено нарушаване на интернационалното право “, сподели Пирил Еркобан, общоприет координатор в Мултеджи-Дер, турска организация за цивилен права, работеща по правата на бежанците.

Според Еркобан обаче тази процедура е честа по границите на Турция с Гърция и България.

„ Това се трансформира в рутина от 2020 година насам. И в двете страни по-голямата част от мигрантите, които се пробват да преминат границата, бяха отблъснати. Техните телефони, пари, персонални документи и обувки нормално са били отнемани от силите за сигурност “, твърди Еркобан.

Турският ежедневник Yeni Safak назова случая „ българска свирепост “ и написа, че българските гранични сили са съблекли бежанците и са ги изтласкали назад в Турция по време на студа.

Единият от двамата мигранти е открит заледен до гибел от турската жандармерия, а другият е открит в тежко положение и е приет в болница.

Еркобан добави, че
тази процедура не е законна и е нарушаване на човешките права.
„ Да вземеш облеклата им през зимата значи да ги изпратиш на гибел “, добави той.

Тъй като Гърция усилва сигурността на границите си, повече бежанци евентуално ще се пробват да употребяват българския маршрут, сподели Еркобан.

Human Rights Watch HRW и други групи неведнъж са документирали по какъв начин гръцката брегова защита и силите за сигурност изоставят мигранти в морето и ги изтласкват назад в Турция. Действията на Гърция бяха наказани от Европейския съд по правата на индивида.

Междувременно в Турция живее най-голямата мигрантска общественост в света, трансформирайки страната в център сред разкъсвания от война Близък изток и Европа. Според Турция близо 4 милиона бежанци живеят в страната, само че специалисти настояват, че действителният брой евентуално е по-висок, защото доста от тях не са регистрирани.

Българските управляващи разказват невиждан поток от мигранти през последните няколко месеца. На 8 ноември българското Министерство на вътрешните работи заяви, че от началото на годината са арестувани 12 000 души, като има няколко ареста.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР