Победата на шоумена и политически новак Володимир Зеленски е в

...
Победата на шоумена и политически новак Володимир Зеленски е в
Коментари Харесай

Бивш руски дипломат: Не се очаква бърза промяна в Киев

Победата на шоумена и политически дилетант Володимир Зеленски е в центъра на вниманието на днешните съветски вестници. Макар че резултатите станаха известни единствено преди броени часове, множеството всекидневници въпреки всичко са съумели да създадат свои първи мнения и оценки и да цитират експертни отзиви за това какво значи промяната на властта в Киев.

"Независимая газета " оповестява, че победеният експрезидент Петро Порошенко, макар разгорелите се предизборни пристрастености, въпреки всичко е позвънил на своя противник и го е поздравил за успеха и даже му предложил помощ в бъдещото ръководство на Украйна. "Ако ми потрябва помощ, аз, несъмнено, ще се обърна към (него). Защо пък не? ", дал отговор спечелилият не без очевидно състрадание - може би в следствие от смазващата разлика - към 50 % посред им. Цитират се и думите на спечелилия за най-близките му проекти: първо, да насочи старания към преустановяване на огъня в Донбас и към битка с корупцията. По първия въпрос той даде обещание скоро да оповести проект за дейности на новата власт. Зеленски посочи, че поддържа запазването на формата на Минските договаряния и "нормандския формат ", само че се изрече и за разширение на броя на участниците в договарянията за споразумяване на статута на Донбас.

Вестникът напомня предходни изказвания на хора от неговия екип, че с изключение на Германия, Франция, Украйна и Русия, на масата за договарянията би трябвало да бъдат поканени и Съединени американски щати и Англия. Освен това Зеленски даде обещание в най-близко време да показа своя управнически екип и да оповести кадровите си оферти за нови ръководители на силовите структури, като даде обещание да уволни всички членове на екипа на Порошенко.

Коментарът на "Независимая газета " е следният: Много специалисти в Украйна възприемат успеха на Зеленски преди всичко като привършване на постсъветската политическа ера. Сформираната след разпада на Съюз на съветските социалистически републики украинска система на властта и системата на взаимоотношенията сред властта и обществото в този момент претърпяват рецесия и тези две системи могат да бъдат разрушени от екипа на непрофесионалния политик, оказал се на върха на властовата пирамида.

Вестникът цитира политолога Алексей Голобуцки, съгласно който разочарованието от новоизбрания президент е неизбежно заради комплицираните проблеми, с които се сблъска Украйна. Той отбелязва, че новият държавен глава би трябвало преди всичко да си обезпечи поддръжка от Народното събрание - Върховната Рада. В противоположен случай Народното събрание ще саботира неговите начинания, а съперниците му ще го обвинят във всички провинения, както вършат до момента с Порошенко. А това постанова най-скорошно осъществяване на парламентарни избори.

"Независимая газета " цитира и украинския мъдрец Серхий Дацюк, който счита, че нито Порошенко, нито Зеленски са предложили на страната систематичен метод към решение на насъбраните проблеми. Вторият тур от президентските избори, съгласно него, е станал израз на митинга на обществото против системата, само че не е посочил явен път за придвижване напред. Изводът е, че Украйна е тръгнала по пътя на недомислени, несистемни и непоследователни промени, и това не зависи от обстоятелството кого украинската ЦИК на 1 май публично ще прогласи за победител от вчерашните президентски избори.

Друг московски ежедневник - "Ведомости ", показва че "за успешността на един политик, пристигнал от "несериозната " сфера като Зеленски, доста повече от неговия бекграунд въздейства умеенето му бързо да се превключи съществено на новата си работа ". Вестникът показва, че "именно неопитността в действителната социална политика, в комбиниране с не най-сериозния професионален бекграунд на Зеленски, бе основната рекламация на неговите съперници. Това не може да се назова слаб мотив, само че първо, както демонстрира скромният съветски опит по този въпрос, той се компенсира от високото ниво на поддръжка от страна на гласоподавателите на контраелитния началник и това е коз, който може да работи много дълго време. И второ, значимо е какъв брой бързо определеният дилетант в политиката минава в новото си, политическо амплоа, осъзнавайки значимостта на екипната работа и построяването на връзките с елитите ".

Вестникът показва една къса забавна имитация на новоизбрания президент, който се обърна към страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики: "Още до момента в който не съм президент, мога като жител на Украйна да кажа на всички страни от постсъветския Съюз: Погледнете на нас. Всичко е допустимо ". Очевидно той има поради непредвидения и невъобразим до скоро политически напредък на един безспорен дилетант в страна с толкоз огромни проблеми като Украйна.

Вестникът цитира политолози за изненадващото избиране на новия украински президент. Ето мнението на Евгений Минченко: "Мисля, че кардинално нищо няма да се промени. Защото единствено по себе си позиционирането на Украйна като "анти-Русия " ще се резервира при всеки президент. Нещо повече: Зеленски заема дори по-радикална позиция от Порошенко. Последният, макар че не изпълняваше Минските съглашения, споделяше, че ги извършва. А Зеленски в действителност анонсира отвод от Минските съглашения и предложи изобщо да се промени Нормандският формат, като от него бъдат извадени представителите на самопровъзгласените Донецка и Луганска национални републики и се прибавят Съединени американски щати и Англия.

Освен това, Зеленски разгласи осведомителна война срещу Русия, и тази пропагандна война може да се окаже по-успешна, в сравнение с онази, която водеше Порошенко. И това може да се окаже по този начин, просто тъй като Зеленски е политик от друго потомство, който стилистически се отличава от поколението на Порошенко. Той разполага с екип, който фактически е в положение да създаде по-интересен артикул. Това ще бъде съществено предизвикателство, в това число и вътрешнополитическо, за Русия: идването на власт в прилежащата страна на политик от новото потомство ще оказва въздействие и на атмосферата в нашата страна. "

Вестникът на съветските настоятелен среди "Комерсант " дава публичност по същия въпрос на различен изтъкнат специалист, някогашния външен министър на Русия Игор Иванов. Според него след шумотевицата на изборите, за новото управление на Украйна е пристигнало време да остави настрани предизборната реторика, трезво да оцени обстановката в страната, да претегли своите сили и благоприятни условия, да дефинира своите цели и най-близки задания.

"Съвършено явно е, че няма никакви учредения са се чакат бързи промени към по-добро във вътрешното и интернационалното състояние на Украйна. За последните години в самата Украйна и към нея се натрупа такова тежко задължение от проблеми, че решението им ще бъде дълго и мъчно. Започва сериозен изпит по зряла възраст за украинското общество и неговия политически хайлайф ", написа Иванов. Добре знае се, че сред Русия и водещите западни страни остават съществени различия в оценката на украинската рецесия - за нейните аргументи, природа и движещи сили. Някои от тези различия ще бъдат мъчно преодолени, най-малко не в близко бъдеще. И в това време е напълно явно, че и Русия, и Западът са извънредно заинтригувани от намаляването на напрежението към Украйна, от започването на градивен политически разговор по обвързваните с рецесията проблеми. В последна сметка, става дума не толкоз за Украйна сама по себе си, а и за фундаменталните основи на европейската и евроатлантическата сигурност, които се разрушават пред очите ни, предизвестява съветският специалист и политик.

"И Русия, и Западът, имат опит в подобен разговор, въпреки и в дадения миг прекомерно стеснен. Нормандският механизъм и Минският развой демонстрираха, че единствено посредством разговор може да се стига до съглашения, които на собствен ред разрешават да се върви към мир. Минският развой постоянно е подложен на критика за прекомерно бавното придвижване напред, за многото пречки при осъществяване на постигнатите договорености, само че все пак през последните 4 години не можа да се появи никаква кардинална опция на този развой ", акцентира Иванов.

Дипломатът предлага съответни стъпки по развиване на тези механизми и акцентира, че без значителен прогрес на украинското направление не може да се реализира напредък и към основаването на нова архитектура на европейската сигурност. В същото време и окончателното решение на украинската рецесия надали е постижимо без единодушие сред Изтока и Запада по отношение на основите на системата за сигурност на нашия общ континент. Затова, заключава Игор Иванов, разискванията на украинския и на по-широкия европейски "дневен ред " би трябвало да вървят редом, а не поредно като процеси.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР