По време на вечеря Фабиан седи на масата замаян. Храната

...
По време на вечеря Фабиан седи на масата замаян. Храната
Коментари Харесай

Започнаха да ми растат гърди: Зловещи истории от домовете за деца в Германия

По време на вечеря Фабиан седи на масата зашеметен. Храната е пред него, само че той не е гладен - непряк резултат от таблетката, която той взема всеки ден преди вечеря.

По-големият проблем в тази ситуация обаче е различен, написа. Свързан е със седативния резултат на въпросното лекарство: Фабиан постоянно би трябвало да придържа главата си, подпряна на ръце, клепачите му се затварят.

" Много пъти съм питал дали мога да си легна, на което постоянно съм получавал негативен отговор ". Tова споделя той за времето, прекарано от него в един дом за деца в Аугсбург, където е постъпил като 12-годишен. Днес той е млад мъж, фамилен с деца.

" Даваха ми дипиперон повече от година, може би две ", спомня си Фабиан. Това е невролептик, с който лекар Михаел Винтерхоф, считан за " звезден психиатър ", по един изцяло безконтролен метод години наред е успокоявал децата от вкъщи.

" Равносилно на телесна щета "

И Фабиан се е чувствал " безусловно укротен " от въпросния медикамент. Той признава, че е бил буйно дете, само че не е проявявал експанзия, нито е правил нещо друго, което да оправдае по някакъв метод вземането на сходно лекарство.

Психотропните субстанции са благословия за младите пациенти - тъй като могат да им спестят доста премеждия, само че единствено в случай че бъдат употребявани отговорно, споделя немската психиатърка Ренате Шепкер, която вижда сериозен проблем в това такива лекарства да се дават дълготрайно време, изключително на деца и младежи.


Не единствено Фабиан свидетелства за това, че тези субстанции са били давани на децата от вкъщи дълго време. Същото споделя и една някогашна директорка на дома, както и един психолог, който е отговарял за няколко детски домове.

" Веднъж ни доведоха едно 7-годишно дете, което беше откъснато от фамилията си. Детето напряко пощуря ", спомня си някогашната директорка, която пожела да остане анонимна. " Неговото държание можеше да се чака, беше обяснимо. Въпреки това то беше третирано с дипиперон дълготрайно време, което считам за доста неуместно за едно 7-годишно дете ", споделя някогашната директорка, поискала да остане анонимна.

В различен случай на дете от вкъщи са му давали полови хормони, спомня си психологът, който също не желае да се загатва името му. Това беше " изцяло безсмислено в тази ситуация и беше еднакво на причиняване на телесна щета ", споделя той. Терапевтът даже обмислял да подаде тъжба, само че решил да опита друг метод.

На децата прекомерно постоянно и прекомерно дълго са давани таблетки, вместо с тях да беседват терапевти, гласи изводът на някогашната директорка на дома. " Медикаментите са решение в незабавни обстановки, те имат бързо деяние, само че постоянно лекуват единствено признаците, не и аргументите за казуса ", показва тя.

Или таблетки, или психотерапия

Съществува обаче един проблем: децата от домовете не могат по едно и също време да одобряват таблетки и да вършат психотерапия, защото законът не го разрешава, споделя психиатърката Ренате Шепкер. " А те имат потребност и от двете неща - лекарства и психотерапия ", твърди тя. В тази връзка екип проверяващи публицисти от " Байеришер Рундфунк " неколкократно са отправяли питане до Министерството на здравеопазването, само че отговор още не е получен.

Какво се случва, когато не се реагира в точния момент, демонстрира казусът на Яник, който е живял в дома дружно с Фабиан. Когато той е бил на 13 години, му предписват успокоителните медикаменти оланзапин и рисперидон. Малко по-късно на детето стартират да му порастват гърди.

Никой не обръща внимание на големия позор, който изпитва Яник. Тогава той стартира да носи по няколко тениски една върху друга - единствено и единствено другите деца да не виждат нищо. На един наложителен излет с включено в него къпане обаче той към този момент не може да скрие гърдите си. " Ти мъж ли си или жена? ", стартират да му се подиграват другите, а съкрушеният Яник е изцяло беззащитен.

При появяването на непряк резултат, както в тази ситуация на Яник, неотложно би трябвало да бъде прекратено вземането на въпросните таблетки, споделя Шепкер. Навременните дейности са могли да спрат образуването на гърди, твърди психиатърката.

Клиниката не реагира на обвиняванията

От детската клиника в Аугсбург, където на Яник са му били предписани въпросните лекарства, също не желаят да вземат отношение по обвиняванията. На запитванията на " Байеришер Рундфунк " единствено са дали отговор, че таблетките са били назначени поради " подозрение за започваща неуравновесеност " и поради " комбинативно нарушаване на общественото държание и на страстите ".

Заради " комплексността " на лекуването клиниката въпреки всичко е предложила на Яник да беседват. Налага му се обаче да води дългогодишна борба за назначението на интервенция за унищожаване на гърдите.

И при Фабиан доста неща остават неразбираеми: кабинетът на педиатърката, предписала му въпросните таблетки, в това време е затворен. А всички опити лекарката да бъде открита към този момент са безуспешни. Също и запитванията до детския дом остават без отговор - след приключването на 10-годишния период за предпазване на документите, досиетата на Яник и Фабиан са били унищожени, са научили проверяващите публицисти. Освен това без нейното категорично единодушие от клиниката нямали право да дават каквито и да било оценки за работата на въпросната специалистка.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР