По време на своя президентски мандат аз се срещнах с

...
По време на своя президентски мандат аз се срещнах с
Коментари Харесай

Оланд за Путин в мемоари: Той хладен и решителен, непредсказуем и деликатен, твърд и душевен. Само Меркел не се плаши от него!

„ По време на своя президентски мандат аз се срещнах с по-голямата част от международните водачи и изучих личността на всеки от тях ” – написа в своята книга „ Уроците на властта ” някогашният френски президент Франсоа Оланд. Изданието Le Nouvel Observateur в обява под заглавие „ Les chiens de Poutine, le fromage d`Obama... François Hollande ou l`art du portrait ” е подбрало негови усещания от срещите си с Владимир Путин.

За Оланд най-тежката „ без съмнение” е първата среща с Владимир Путин, състояла се през юни 2012 година, единствено три седмици след избирането му за френски президент.

„ Това е мощен и мистериозен човек – толкоз сърдечен и деликатен, колкото може да е студен и корав. Посрещайки събеседника си с погледа на своите сини очи, той ту го подготвя, ту го тревожи. Той заразява близките със своя смях, неговите разсъждения могат да са цинични, а най-острите думи ги произнася с най-невъзмутим глас” – отбелязва Оланд.

По думите на експрезидента, единствения човек, който Путин не съумял да уплаши, е Ангела Меркел. Двамата имат преимуществото да са били дълго време във властта. „ Тя от дълго време го познава. Тя умее да беседва с него. Той обаче в никакъв случай не се отхвърля да пробва да насади у нея боязън, употребявайки примес от закани, похвали и спомени” – твърди Оланд. „ Когато ни одобри в Сочи, той насочи против нея своите кучета. Той прелестно знаеше, че тя не ги обича”- прибавя той.

Владимир Путин е многолик човек, което играе ту на „ добър полицай”, ту на лош”, и това от време на време обърква. През юни 2014 година Оланд и тогавашният външен министър Лоран Фабиус посрещнали съветския президент в Елисейския замък. Тогава той желал да се покаже неотразим. „ Моят взор попадна върху хладилната чанта, която той държеше. Открих, че в нея лежеше бутилка водка, която той искаше да изпие с нас, и се грижеше тя да има нужната температура. Той подвигна голям брой наздравици за славата на френско-руската дружба” – споделя Оланд.

Няколко месеца по-късно Оланд още веднъж се срещнал с Путин в неофициална конюнктура на московско летище. Наболелите тогава въпроси – Крим и Сирия – били „ взривоопасни” и договарянията се стегнали. „ В момента на нашето прощаване съветският президент изиска да ми направи подарък, с цел да скрепим нашето примирие” – написа Оланд. Подаръкът представлявал „ документ в богато украсена опаковка” – писмо на Наполеон, написано по време на Руската акция.

„ Такъв е съветският водач – студен и съдбоносен, непредсказуем и деликатен” – отбелязва Оланд. „ Той може да съжителства с Европа единствено при изискване, че тя ще е слаба и не единна. С едни той играе, употребявайки икономическо и енергийно оръжие, с други като разполага свои войски по границата. Той почита силата, в това число силата на Съединени американски щати, само че показва, че няма да се погнуси от всевъзможни средства, дори най-крайните, с цел да посее паника в самото сърце на американската демокрация” – твърди Франсоа Оланд.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР