По време на срещата в понеделник между представители на работещите

...
По време на срещата в понеделник между представители на работещите
Коментари Харесай

Гръцките синдикати и правителство не се разбраха – Атина тъне в боклук

По време на срещата в понеделник сред представители на работещите в чистотата и гръцкия вътрешен министър Панос Скорлетис не се реализира компромис.

В резултат на това грамади неприбран отпадък ще останат по улиците на Атина и други градове в цяла Гърция на фона на сензитивно покачване на температурите, което се чака да продължи и в четвъртък.

Здравните управляващи предизвестиха за сериозна заплаха от заболявания. От туристическия отрасъл също се оповестиха за бързо решение на спора, тъй като въздейства отрицателно на броя на посетителите в южната ни съседка.

Искането на синдикатите е служащите на краткотраен контракт да станат непрекъснати общински чиновници. В противоположен случай заплашват, че стачката им ще продължи за неопределен срок. Досега се предвиждаше тя да е до четвъртък.

Аргументът за отхвърли на Скорлетис е, че показаното законодателно предложение няма правно съображение, след решение на Сметната палата. То гласи, че подновяването на договорите за стеснен период е противоконституционно.

Министърът предложи да внесе изменение в Народното събрание, което да разреши дефинитивно осеммесечно удължение на договорите и по-късно да продължи да назначава към 2500 индивида посредством Висшия съвет за избор на цивилен личен състав, в случай че общинските бюджети го разрешават.

" Ако не одобряват предлагането, те проправят пътя за тези сили, които желаят да поръчат събирането на боклуци на частни компании ", сподели той.

Говорителят на синдикатите – Никос Тракас упрекна министъра, че желае да приватизира общинския бранш за разчистване, оставяйки 10 000 души без работа и прикани за среща на федерацията с премиера Алексис Ципрас.

" В четвъртък ще имаме народен протест и ще отидем до имението Максимос. Искаме държавното управление да реши казуса ни. Гражданите са с нас. Продължаваме борбата”, сподели Трака пред публицисти.

По-рано сутринта напрежението ескалира по време на протестното шествие на служащите. Те се събраха на площад Карайскакис в централната част на Атина и потеглиха към постройката на вътрешното министерство.

Група протестиращи се опита да нахлуе в пространствата, само че се сблъскаха с полицията. Работниците хвърляха бутилки за вода и чаши за кафе на входа на постройката.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР