По време на провелото се в град Струмица съвместно заседание

...
По време на провелото се в град Струмица съвместно заседание
Коментари Харесай

Македонски фирми ще купуват ток от нашата борса

По време на провелото се в град Струмица взаимно съвещание сред държавните управления на Република България и Република Македония бяха подписани две съглашения в енергийния бранш. От началото на 2018 година започват взаимни търгове за систематизиране на преносни потенциали сред електроенергийните оператори на двете страни. Това е регламентирано в съглашение сред българския " Електроенергиен систематичен оператор " (ЕСО) и македонския МЕПСО.

Използването на обща платформа ще улесни всички търговски участници. С новите тръжни процедури търговците от македонска страна ще вземат участие взаимно с българските си сътрудници на дневните търгове, които ЕСО ще организира от името на двата оператора. Провеждането на взаимни търгове на българо-македонската граница ще докара до растеж на търгуваната електрическа енергия в района и ще увеличи ликвидността на националните енергийни тържища. Общите тръжни процедури са наложителна мярка за обединяване на енергийните тържища на Западните Балкани и в Югоизточна Европа.

Българският газопреносен оператор " Булгартрансгаз " и Акционерното сдружение за осъществяване на енергийни действия Македонски енергийни запаси " МЕР АД Скопие " подписаха съглашение за осъществяване на предпроектно изследване за създаване на нова газова междусистемна връзка. С документа се извършва подписаният меморандум сред Министерството на енергетиката на Република България и Министерството на стопанската система на Република Македония от 1 август тази година за съдействие в региона на природния газ. Към момента страната ни обезпечава благонадежден транспорт на съветски природен газ за Република Македония по газопровода Дупница-Скопие в продължение на 20 години.

Предвиденото предпроектно изследване ще оцени съществуващата нужната нова инфраструктура на територията на двете страни. При изследването на направления за създаване на нова междусистемна газова връзка България-Македония ще бъде взето поради развиването на газопроводите Гърция-България и Турция-България, както и реализацията на концепцията за газоразпределителен център " Балкан ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР