По време на пресконференция на 19 март президентът на САЩ

...
По време на пресконференция на 19 март президентът на САЩ
Коментари Харесай

Какво е хидроксихлорохин, лекарството, което се изпробва за лечение на коронавируса

По време на конференция на 19 март президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че медикаментите хлорохин и хидроксихлорохин, наред с други, се утвърждават от Агенцията за надзор на храните и медикаментите, с цел да бъдат тествани за евентуално лекуване за COVID-19.

Не за пръв път тези медикаменти се загатват като допустимо лекуване на ковид - предходно проучване на хидроксихлорохина във Франция сподели обещаващи резултати - 50% от пациентите, в началото дали положителен тест за вируса, са дали отрицателен тест след едвам три дни лекуване, написа " Форбс ".

Макар към момента да е извънредно неразбираемо дали това може да е работещо решение, е от основно значение да се разбере какво тъкмо е това лекарство и какво към този момент се знае за него.
Какво е хидроксихлорохин?
Хидроксихлорохинът и тясно обвързваното с него лекарство хлорохин са утвърдени през 50-те години на предишния век, главно за лекуване на малария. Оттогава са употребявани за необятен набор от заболявания, в това число лупус, ревматоиден артрит, синдром на Сьогрен и даже за затруднения от лаймска болест.
Как работи?
Един от аспектите, който е релативно добре прочут, е, че тези медикаменти работят на молекулярно равнище, с цел да пресечен сериозни процеси в клетките, деактивирайки имунния отговор на организма. Тъй като естественият имунен отговор е виновен за възпалението и за други признаци на заболяването като болежка, температура и така нататък, този антиимунен развой работи, с цел да ограничи систематични болести като ревматоидния артрит. Що се отнася до лекуването на маларията, точният механизъм, по който това лекарство работи, като цяло не е прочут.

Една от огромните изгоди от потреблението на тези медикаменти е, че те са на пазара и се употребяват отдавна, тъй че има известно количество информация за реакцията при пациенти, страничните резултати и ефикасността им. Използването им, изключително за ревматични разстройства и малария, се поддържа релативно добре от Световната здравна организация и Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите. И също така, защото съществуват отдавна, има налични и техни генерични версии.

По-рано тази седмица откривателят Дидие Раул от френския университет Aix-Marseille, един от главните бранители на потреблението на хидроксихлорохин за лекуване на новия ковид, разгласи окуражаващи резултати от предварителни проучвания, включващи 36 пациенти с COVID-19, показва " Нюзуийк ".

Според чернова на документа шестима от тези пациенти са били без признаци, 22-ма са имали признаци на зараза на горните дихателни пътища, а осем - на долните дихателни пътища.

Между началото и средата на март Раул и екипът му са лекували 20 от тези пациенти с 600 мг хидроксихлорохин всекидневно. В взаимозависимост от признаците им антибиотик, прочут като азитромицин, също е бил добавян в лекуването. Този антибиотик е считан за ефикасен против затруднения на бактериална белодробна болест. На останалите 16 пациенти не е давано лекарството.

Учените следили " доста " понижение на количеството на вирусните частици в пациентите, лекувани с хидроксихлорохин, и резултатът е бил заздравен от азитромицина, отбелязва " Медскейп ".

След шест дни 70% от третираните пациенти били сметнати за излекувани, което значи, че вирусът към този момент не е бил откриван във взети от тях проби спрямо 12.5% от контролната група. Всички шестима пациенти, лекувани с хидроксихлорохин и с антибиотика азитромицин, са дали негативни проби за вируса след шест дни.

Изданието отбелязва, че въпреки да е окуражаващо, е значимо е да се означи, че това е непубликувано авансово проучване и резултатите би трябвало да се прегледат деликатно.

Изследването на Раул - първото, тестващо хидроксихлорохин върху пациенти - следва някои обещаващи резултати от Китай. Предварително изследване, включващо 100 пациенти, демонстрира, че хлорохинът е ефикасен при лекуването на обвързвана с COVID-19 пневмония без съществуване на съществени странични резултати съгласно документ, оповестен в журнала BioScience Trends.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР