По време на първата среща ГЕРБ и Продължаваме промяната (ПП)

...
По време на първата среща ГЕРБ и Продължаваме промяната (ПП)
Коментари Харесай

След първата среща: ГЕРБ и ПП се разминаха за бюджета

По време на първата среща ГЕРБ и " Продължаваме промяната " (ПП) установяваха сходства сред част от целите си, само че и разлики Основното разграничение е по тематиката за финансовата политика От Политическа партия приканиха ГЕРБ да поддържат предлагането им Народното събрание да задължи служебното държавно управление да внесе нов бюджет за 2023 година
Първата среща пред камерите сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната " приключи по този начин, както се очакваше - двете съществени партии в Народното събрание установяваха, че имат сходства по част от целите си, само че и съществени разлики по финансовата политика на страната.

Срещата беше по покана на ГЕРБ и в отговор на лансираната наскоро концепция от страна на Политическа партия двете партии да водят открит диалог за целите си по политики.

По време на диалога стана ясно, че и двете обединения са на идентични позиции по редица въпроси като приемането на България в еврозоната и шенгенското пространство, както и по законодателството, обвързвано с Плана за възобновяване и развиване. Вижданията им обаче се разминаха по въпроса дали Народното събрание би трябвало да одобри нов бюджет за идната година или сегашният да бъде продължен и по какъв начин може да бъде реализиран недостиг от 3% от Брутният вътрешен продукт.
Реклама Политическа партия и ГЕРБ избраха разнообразни тактики за срещата
Темата на диалога - по препоръчаните от Политическа партия след изборите 16 целта по политики, авансово предполагаше да не се влезе в сериозна полемика по нито един от тях поради предварителната сделка полемиката да продължи единствено час. По тази причина и участниците в срещата бяха избрали разнообразни тактики за метода, по който тя да протече. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова концентрира изявлението си главно върху тематиките, по които има единодушие сред двете обединения като това лиши близо 20 от общо 60-те минути от срещата.

Съпредседателите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев пък се бяха подготвили за спор по едно от главните разлики сред двете партии - за финансовата политика и по-специално за бюджета, като използваха случая да призоват ГЕРБ за поддръжка на импортираната в Народното събрание от Политическа партия декларация, с която се задължава служебното държавно управление да внесе законопроект за държавния бюджет за 2023 година Това беше и в отговор на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който на няколко пъти в свои изявления дефинира това разминаване като главно. " Искам да схвана какво мислят от Политическа партия за недостига в бюджета и по какъв начин си показват точка 13 - 3% недостиг и още 7 милиарда недостиг, тъй като те излизат, изговарят кой не желае да усили пенсиите, заплатите, да раздава на бизнеса непрестанно ", сподели Борисов на конференция в събота.

Точка 13 от 16-те целта на Политическа партия планува ограничение на бюджетния недостиг до 3% от Брутният вътрешен продукт и оптимално транспарантно консумиране на обществените средства.
Моята прогноза се разминава с твоята
Така тематиката за финансовата политика се трансформира в другия главен акцент на срещата, а някогашния финансов министър Асен Василев изненада присъстващите с презентация. Той съобщи, че за идната година се чака размерът на брутния вътрешен артикул да се усили с 27 милиарда лева по отношение на 2022 година, което по думите му ще докара до 11 милиарда лева спомагателни доходи. " Пред нас не стои изборът бюджетна дисциплинираност или обществен пакет, а какво още да включим в него, с цел да имаме 3% недостиг ", сподели Василев. Той прикани ГЕРБ да поддържа предлагането на Политическа партия Народното събрание да задължи служебния кабинет да внесе в Народното събрание нов бюджет за идната година. Същият апел насочи и другият съпредседател на Политическа партия Кирил Петков.
Реклама
Делян Добрев от ГЕРБ опонира на Василев, че прогнозата му се разминава с данните на Министерството на финансите и на Българска народна банка. " Пишем го 250 милиарда за следващата година БВП-то и получаваме 3% остатък, доста хубаво звучи, само че в случай че вашата прогноза не се сбъдне, ние ще похарчим 5 милиарда. Това е сватбарско наддаване във връзка с Брутният вътрешен продукт, на растежа, на разноските ", сподели Добрев.

Бившият финансов министър от третото държавно управление на Борисов Кирил Ананиев пък сподели, че в случай че знаел, че Василев ще прави презентация, щял да донесе и неговата. По думите му тя щяла да се размине с тази на Василев в частта за Брутният вътрешен продукт, недостига в бюджета и държавния дълг. Според Ананиев прогнозата на Василев се основава на данни на МВФ, които обаче се чака да се трансформират при новата прогноза и по този начин може да се окажат неточни.
Къде са сходствата
Десислава Атанасова установи сходства по част от оповестените от Политическа партия цели. Освен за влизането в еврозоната и Шенген, тя уточни, че има единодушие по тематиката за приемането на нов закон за антикорупционната комисия като означи, че двата законопроекта - на Политическа партия и на служебния кабинет, към този момент бяха признати на първо четене от правната комисия. По въпроса за въвеждането на механизъм за следствие на основния прокурор тя уточни, че ГЕРБ има " доста детайлна стратегия по тематиката " Правосъдие ". А по думите й основаването на непрекъсната комисия по конституционните въпроси било знак, че партията й има подготвеност да работи за правосъдна промяна.

Другата тематика, по която съгласно Атанасова би могло да се реализира единодушие, е за увеличението на прага за регистрация по Данък добавена стойност до 160 хиляди лева От началото на 2023 година той би трябвало да се вдигне двойно и да стане 100 хиляди лева " Ние сме и за увеличение на минималната работна заплата, само че за това би трябвало явен план и консенсус, че би трябвало да се борим с аргументите за инфлацията. Този отговор минава през тематиката за горивата и цената на електрическата енергия за бизнеса и битовите консуматори ", сподели тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР