По време на парламентарния контрол лидерът на Възраждане Костадин Костадинов

...
По време на парламентарния контрол лидерът на Възраждане Костадин Костадинов
Коментари Харесай

Кирил Петков: Осем камиона с хуманитарна помощ към Украйна вече тръгнаха

По време на парламентарния надзор водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов сподели, че са получили сигнал за експорт на бронежилетки и каски за Украйна.

" България изнася оръжие. Миналата седмица бях в Украйна и имах диалог с кмета на Болград. Там никой не знаеше, че има филантропична помощ от България. Защо още нищо не е направено в тази посока? Има ли заплаха тази помощ да попадне в други ръце? ", съобщи Костадинов.

В отговор министър председателят беше безапелационен, че даване на помощ е приоритет за България.

" Осем камиона отпътуваха за Украйна. На предишния Министерски съвет взехме решение за разпределяне от държавния запас за лекарства за 1,4 милиона. Ако имате спомагателни данни за характерни потребности на тези хора - филантропичната помощ е от голям приоритет ", сподели Петков.

Костадинов добави, че приказвал за българите в Украйна и че българите в Молдова също имат потребност от помощ. Той прикани първо да помогнем на нашите сънародници, след това и на другите.

" Говорим в един език, че би трябвало да се помогне. Една майка с дете, която е с украински паспорт, дали от български генезис или чиста украинка, българското държавно управление няма да направи разлика. За българското малцинство сме създали цялостна организация да дойдат в България ", отговори министър-председателят.

На запитване на депутата от Движение за права и свободи Станислав Атанасов за евакуацията на българите от Украйна, Петков разяснява, че службите са съдействали за зелените коридори.

" Важно е да отчетем и ролята на българските служби. Нямаше отворен кулоар. Трябва да поздравя военачалник Венев, който съумя да откри кулоар и човек, който да координира с украинската полиция. В три през нощта потеглиха рейсовете, разселени, да не помислят, че е боен ескорт, " сподели министър председателят.

" Преди седмица казахте, че за 10 секунди сте взели решение. 36 часа пътешестване, всичко върви наред до българската граница и там стартират проблемите. Без коридори, без медицински прегледи и хората са оставени на кметовете да се настанят. Каква организация направихте сред външно министерство, Министерство на вътрешните работи и организациите за бежанците и протекция на детето? ", отвърна Атанасов.

Министър-председателя изясни, че на границата се конфигурират пунктове, през които се издават документи за краткотрайно престояване и ще имат номер, който всеки украинец може да употребява като документ.

" Те се насочват към хотелите от база данни в съгласуваност с регионалните шефове и тези хора да може да бъдат настанени. Нашите хотели може да дадат своите разноски с обезщетение от 40 лв. на човек. Разделяме потока на тези, които желаят да употребяват България като леговище и тези, които минават единствено през България. Тези, които единствено минават употребяват туристическа виза. Тези, които остават - има опция за работа, интеграция и учебно заведение за децата. Това се случи за една седмица. Щабът е в Министерски съвет. Украинските бежанци приказват и езика и са с близки благоприятни условия за интеграция ", сподели Петков.

Отново на въпроси от " Възраждане, министър председателят съобщи, че глобите, които не можем да си позволим, не ги поддържаме.

" Подкрепихте наказания против Русия, откакто ви казахме, че това нарушава националния ни интерес. Седмица по-късно България е оповестена за вражеска страна. Кога тъкмо защитавате националния интерес или когато виждате, че сме изправени пред колапс, в случай че от Русия имат реципрочни ограничения? Сега желаете още наказания, само че в случай че можем да изключим Газа ", обърна се Цончо Ганев от " Възраждане " към премиера.

" През цялото време се повеждам от българския интерес. Когато забележим една страна славянска да стреля с ракети по друга славянска страна, България ще приказва с вярната терминология - война. Ние няма да се снишим. Да, няма да сме по-тихи. Като се приказва наказания - има разлика. Тези наказания ние можем да поддържаме, тези, които не можем да си ги позволим - не ги поддържаме. Когато съветската посланичка употребява обидни думи - аз я привиках и получих опрощение. Това е следване на българския интерес ", безапелационен беше Кирил Петков.

Ганев добави, че приказва за стопански наказания и последици. По думите му министърът на превоза е декларирал, че е подготвен да затвори българските пристанища за съветски кораби. Той попита какво ще вършим в случай че затворим българските пристанища.

Премиерът изясни, че за корабите от Русия, които транспортират недопечен нефт има изключения. И се обърна към Ганев:

" На моята среща с дипломат Митрофанова тя показа за вашата среща на 1 март и се чудя дали сте защитили българския интерес или дали сте ги продали. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР