По време на парламентарен контрол министър Сербезова увери, че се

...
По време на парламентарен контрол министър Сербезова увери, че се
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин постави за пореден път въпроса за изграждането на болницата в Ямбол 

По време на парламентарен надзор министър Сербезова увери, че се прави всичко належащо за реализирането на плана

„ На какъв стадий е построяването на болничния комплекс в Ямбол, какви са ориентировъчните периоди за довеждане докрай на плана, има ли и от какво естество са проблемите въпроси, които подлежат на разрешаване и какви дейности е подхванало Министерството на здравеопазването в тази връзка за времето от предходната година до момента, с цел да може най-сетне да се поздравим с дефинитивна реализация на този план и да подсигуряваме, че жителите на Ямбол и на прилежащите области ще имат качествено опазване на здравето? “ Това попита заместник-председателят на Народното събрание и депутат от „ Българска социалистическа партия за България “ Кристиан Вигенин министърът на опазването на здравето Асена Сербезова по време на парламентарен надзор.

Той обърна внимание, че това не е първият въпрос, който е задаван за новия болничен комплекс в Ямбол и акцентира, че тематиката е в полезрението на обществеността в Ямболска област, а от известно време е станала и народен въпрос.

„ По тази тематика са се изказвали главните водачи на политическите обединения, показани през днешния ден в Народното събрание. Една от поръчките и на самия министър председател Кирил Петков още с откриването на 47-то Народно заседание беше грижата за проблемите, които са наследени в системата на опазването на здравето и съответно във връзка с болничното заведение в Ямбол “, напомни Вигенин.

По неговите думи в годините планът е бил започван, спиран, а по времето на ръководството на ГЕРБ той се бил трансфорат в една яма, в която са изтичали средства без да може да се стигне до действителен и краен резултат.

Кристиан Вигенин посочи, че построяването на плана е стартирало още веднъж през 2021 година, само че са били наследени редица проблеми, които са блокирали работата и са лишили съществени старания на Министерството на здравеопазването и на народните представители да бъдат преодолени.

„ Въпреки всичко, тематиката продължава да бъде обект на всевъзможни спекулации, в това число политически и на локално равнище “, изясни заместник-председателят на Народното събрание.

Министър Сербезова заяви, че строителството на обекта е почнало на 5 март 2022 година, като плануваните средства за строителство, над 26 млн. лева, са разпределени на 3 стадия на финансиране, а към сегашния миг е предоставено осъществяването единствено на първи стадий. Относно настоящите проблеми, министърът на опазването на здравето уточни липса на финансиране за доставка на здравна инсталация и обзавеждане, както и на нуждата от актуализация на плановете във връзка с строително-монтажните работи и други действия, които да регистрират инфлационните процеси в България.

„ Уверявам Ви, че Министерството на здравеопазването прави всичко належащо за справяне с провокациите по построяването на новата постройка на МБАЛ Ямбол и ефикасното разходване на финансовите запаси, с цел да може сполучливо да бъде приключен този от основно значение за района на опазването на здравето план “, увери министър Сербезова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР