По време на локдауните от пандемията компаниите бяха принудени да

...
По време на локдауните от пандемията компаниите бяха принудени да
Коментари Харесай

Ограниченията по време на пандемията трансформираха бизнес пътуванията

По време на локдауните от пандемията фирмите бяха принудени да намерят виртуални други възможности на в миналото значимите бизнес пътувания. Видеоконферентните диалози се трансфораха в стандарт, а технологиите осигуриха рационална подмяна на персоналните срещи.

Когато светът отвори още веднъж, доста бизнес водачи осъзнаха, че по-голяма част от бизнес пътуванията им отпреди пандемията към този момент не са нужни или финансово оправдани. Защо да се заплащат сходни разноски, откакто позвъняванията в Zoom правят работа, а в доста случи са и по-безопасни от общуването лице в лице?

В резултат на това промишлеността на бизнес пътуванията понесе сериозен удар. През тази година в своите финансови доклади доста авиокомпани, най-много нискотарифните щатски превозвачи, регистрираха съществени финансови загуби, частично поради спада в корпоративните пътувания. Въпреки това някои специалисти считат, че на фона на практическата действителност на хибридната и отдалечената работа, за бизнес пътуванията следва възкръсване и видоизменение.

Доклад на Global Business Travel Association от август 2023 година сподели, че през 2024 година се чака разноските в промишлеността на бизнес пътуванията в международен мащаб да надвишават тези отпреди пандемията в размер на 1.4 трлн. $, което би се случило две години по-рано, в сравнение с някои анализатори от промишлеността в началото предвидиха.

Данни на платформата за интернационалните B2B пътувания American Express Global Business Travel може би разкриват за какво. В съдействие с Harvard Business Review, от Amex GBT са провели изследване измежду 425 щатски ръководители и са открили, че фирмите трансформират метода, по който чиновниците им пътуват. Вместо предпандемичния фокус, който бе ориентиран към пътувания, свързани с продажбите, бизнес пътуванията сега са фокусирани върху нещо, което в отчета се дефинира като " пътувания, които не са свързани с клиенти " – фирмите си вършат вътрешни срещи.

За компании, които употребяват хибриден или изцяло отдалечен модел на работа, тези пътувания за персонално другарство са станали извънредно значими. " По време на пандемията доста хора се реалокираха, което промени демографската конструкция на фирмите ", споделя пред BBC Патриша Хуска, основен HR шеф в American Express Global Business Travel.

И въпреки виртуалните срещи постоянно да са задоволителни, данните на Amex GBT демонстрират, че в някои случаи те може да не са съвършен сурогат, като 70% от участниците в изследването споделят, че отдалеченият модел на работа може да накара чиновниците да се усещат изолирани. В същото време 88% от участниците споделят, че персоналните срещи са от значително значение за построяването на позитивни, дълготрайни връзки сред чиновниците.

" Отношенията сред чиновниците елементарно се обтягат, тъй че доближаването им посредством пътувания, ускорява културата в организациите и поражда възторг ", споделя Хуска.

Това е нещо, което Диърдри Макгетрик, създател на UFurnish, английска онлайн платформа за мебели, може да удостовери от първа ръка. Нейният екип от 16 чиновници работи напълно отдалечено от пандемията насам и в този момент пътува два пъти годишно за общи срещи на компанията.

" През януари всички отиваме за една седмица на хотел в чужбина и използваме това време, с цел да обсъдим отминалата година и да зададем цели за идната както напълно за компанията, по този начин и за другите отдели ", споделя Макгетрик. " След това през септември си организираме едно по-кратко пътешестване в границите на Англия, което не е по работа и където се забавляваме с неща като дегустация на бира и пукотевица по панички. "

Тя твърди, че тези занимания оказват " голям резултат " върху повдигането на корпоративния дух и мотивацията на екипите. " Това е опция да съберем хората и да им предоставим опция да се сближат с тези, с които ще работят, както и с хора от бизнеса, с които нормално не се срещат. Това значи, че за хората е доста по-лесно да поддържат връзка през годината. "

Дистанционната работа с периодически срещи лице в лице отвън работа се отразява толкоз добре на Макгетрик и нейния екип, че те имат намерение да провеждат повече от тях през тази година.

" Бихме желали да организираме три срещи като третата да е през май за прегрупиране сред пътуванията през януари и септември и отбелязване на позитивните неща и осмисляне на наученото през първото тримесечие, което е най-натовареният ни интервал от годината ", споделя тя.

В отчета на Amex GBT се показват и други значими изгоди от бизнес пътуванията. Шест от 10 участници считат, че бизнес пътуванията са основен съставен елемент от професионалното развиване, а половината мислят, че техните водачи имат вяра в същото нещо. " Служителите виждат, че работодателите не гледат единствено какъв брой костват пътуванията, само че виждат стойност в вложението в тях ", споделя Хуска.

" Когато премахнете офисите, остава една празнота и пътуванията са метод тя да бъде запълнена ", добавя тя. Хибридната работа сигурно ще продължи, а бизнес пътуванията, въпреки и в нова форма, несъмнено ще имат своята роля.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР