По-високо облагане за банките догодина предвиждат данъчни промени, публикувани за

...
По-високо облагане за банките догодина предвиждат данъчни промени, публикувани за
Коментари Харесай

Асен Василев иска да обложи с 15% големите банки

По-високо облагане за банките следващата година плануват данъчни промени, оповестени за публично разискване от финансовото министерство. Една от тях е по-висок налог облага - огромните банки у нас да заплащат 15% вместо 10%.

Става дума за в допълнение облагане на дъщерните сдружения на интернационалните корпорации в България, в случай че годишните доходи в консолидираните финансови доклади на компанията-майка надвишават 750 млн. евро през най-малко две от последните четири години, написа в..

Предложената смяна е в Закона за корпоративното подоходно облагане, с която се вкарва евродирективата за така наречен световен най-малък корпоративен налог. Идеята е да се изравни облагането на интернационалните корпорации с подразделения в разнообразни страни от Евросъюза, само че същите правила в международен мащаб постанова и Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Наред с интернационалните корпорации се вкарва спомагателен налог и за напълно национални групи предприятия, в случай че общите им годишни доходи надвишават 750 млн. евро. От препоръчаните законови текстове не излиза наяве дали наложително тези български компании би трябвало да имат сдружения зад граница, с цел да заплащат по-високия данък.

Министерство на финансите не е показало в претекстовете за измененията в ЗКПО какъв брой компании ще попаднат под новата наредба за 15% корпоративен налог, нито какъв брой доходи в допълнение се чака да събере.

През юли по време на приемането на бюджета за тази година финансовият министър Асен Василев предизвести, че от 2024 година страната ни ще вкара световния най-малък корпоративен налог от 15%. Тогава той уточни, че от спомагателното облагане се чакат 220 млн. лева като това ще засегне най-вече банковата сфера и интернационалните търговски вериги.

Според икономиста Петър Ганев обаче доста повече ще са фирмите, които ще бъдат обложени с спомагателния налог. " Промяната е фундаментална. Доста е противоречиво дали не може да отложим въвеждането на този корпоративен налог, тъй като губим конкурентното преимущество на 10% налог за облагане на облагите ", разяснява Ганев пред БНР. Той уточни, че Естония, която също има невисок налог облага като България, към този момент е договорила да отсрочи с 6 години спомагателното облагане на интернационалните корпорации. Балтийската страна се е позовала на наредба, съгласно която страни, които имат под 12 интернационалните групи, попадащи в обсега на директивата, могат да решат да отсрочат използването ѝ за 6 години. Според него България може до края на тази година да изиска също отсрочване на световния най-малък корпоративен налог.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР