По-високи такси за хазарта предлагат партиите, които подкрепят правителството. Това

...
По-високи такси за хазарта предлагат партиите, които подкрепят правителството. Това
Коментари Харесай

Предложение: По-високи такси за хазарта и повече приходи за бюджета, от тях – 68 млн. лв. за култура

По-високи такси за хазарта оферират партиите, които поддържат държавното управление. Това ще докара до повече доходи в бюджета - към 100 милиона лв.. От тях 68 милиона лв. ще бъдат раздадени за просвета .

Те упорстват да бъдат планувани повече пари за бранша

Останалите средства ще бъдат изхарчени за хонорари в детски градини и ясли, за детски онкологичен център, за Българска академия на науките, както и за нов център по киберсигурност.

А друга част от спомагателните доходи ще подкрепят храмове, лечебни заведения и учебни заведения, които купуват електричество на регулярни цени.

Депутатите в бюджетната комисия от ръководещото болшинство (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС) отхвърлиха всички оферти на опозицията сред първо и второ четене, в това число настояването на Има Такъв Народ да бъде върнато Данък добавена стойност от 20% за заведенията за хранене .

Според него без значение от рецензиите на едрия бизнес няма да бъде правена крачка обратно от данъчните закони

Има Такъв Народ и „ Възраждане “ предложиха държавните енергийни компании да не внасят в хазната 100% дял, само че това не беше утвърдено. От „ Възраждане “ желаеха също за една година парите от вноските в частните пенсионни фондове да се пренасочат към Национален осигурителен институт, само че и това не беше подкрепено.

На съвещанието на бюджетната комисия участват представители на бизнеса и синдикатите. Президентът на КНСБ Пламен Димитров предизвести, че в три бранша - „ Земеделие “, „ Градски превоз “ и „ Здравеопазване “, зрее неодобрение, тъй като не са планувани по-високи разноски за заплати.

В четвъртък съвещанието на депутатите се провали

Според Димитров има 1,1 милиарда лв. повече в Здравната каса, само че нула лв. за нарастване на заплати. „ Това, което не сте създали, ще докара до напрежение след Коледа. Гответе се за митинги и стачки “, сподели той.

Депутатите се скараха поради повече финансови разноски от спомагателни 4 милиона лв. за постройката на Народното събрание. Тошко Йорданов от Има Такъв Народ сподели, че остава с чувство за „ корупционна договорка “ за закупуване на нова система за гласоподаване, монитори и устройства за вота на народните представители в зала.

Държавният бюджет ще бъде признат преди празниците, предвижда ръководителят на Народно събрание

Йордан Цонев от Държавно стопанско предприятие го репликира, че пултовете са остарели и има потребност от рационализация, само че изясни, че ще има социална поръчка. Цонев прикани да не се хвърлят обвинявания.

Днес депутатите от бюджетната комисия гласоподават текст по текст Закона за държавния бюджет през 2024 година


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР