По улиците на Вашингтон излязоха активисти срещу абортите и привърженици

...
По улиците на Вашингтон излязоха активисти срещу абортите и привърженици
Коментари Харесай

Демонстрации във Вашингтон преди ключово гласуване във Върховния съд на САЩ за абортите

По улиците на Вашингтон излязоха деятели против абортите и последователи на правата на абортите след новината, че Върховният съд на Съединени американски щати може да анулира решението от 1973 година по делото " Роу против Уейд ", с което абортите в цялата страна бяха легализирани.

Според изминал първичен план на мнение на болшинството, съдът е дал своя вот за анулация на решението " Роу против Уейд ", заяви в понеделник „ Политико ”.

Върховният съд и Белият дом отхвърлиха коментар, заяви организация " Ройтерс ".

В рамките на няколко часа след появяването на новината пред съда се изправиха деятели против абортите и поддръжници на правата на абортите, които скандираха: " абортът е грижа за здравето ".

От близо половин век тематиката за абортите е измежду най-чувствителните и разделящите въпроси в политиката на Съединени американски щати.

Проучване на изследователския център " Пю " от 2021 година откри, че 59 % от пълнолетните американци считат, че той би трябвало да бъде легален във всички или в множеството случаи, а 39 % - че би трябвало да бъде противозаконен в множеството или във всички случаи.



" Роу беше извънредно неправилен през цялото време ", написа консервативният арбитър Самюел Алито в проектостановището, което е с дата 10 февруари и чието копие разгласява „ Политико ”.

Въз основа на мнението на Алито съдът постановява, че решението по делото „ Роу против Уейд ”, което позволява абортите, осъществявани преди плодът да е жизнерадостен отвън утробата - сред 24 и 28 седмица от бременността, е било взето неправилно, защото в Конституцията на Съединени американски щати не се загатва съответно правото на аборт.

" Абортът съставлява бездънен честен въпрос. Конституцията не не разрешава на жителите на всеки щат да контролират или не разрешават абортите ", твърди Алито в изтеклия документ.

Безпрецедентното приключване на информация провокира шокова реакция в Съединените щати, не на последно място тъй като съдът се гордее с това, че пази в загадка вътрешните си разисквания, а приключването на информация е извънредно рядко събитие.

Решението ще бъде най-мащабното в съда, откогато някогашният президент Доналд Тръмп съумя да назначи трима съдии в съда, затвърждавайки консервативното болшинство в съответствие 6 към 3.

" Съобщените гласове на назначените от републиканците съдии за анулация на решението по делото " Роу против Уейд " ще останат в историята като низост - едно от най-лошите и нездравословни решения в актуалната история ", обявиха ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси и водачът на болшинството в Сената Чък Шумър.

Новината бе обявена малко повече от шест месеца преди междинните избори, които ще дефинират дали демократите ще запазят нежното си болшинство в Конгреса на Съединени американски щати през идващите две години от мандата на президента Джо Байдън.

Решението се основава на вербален спор през декември по отношение на опита на Мисисипи да възобнови възбраната за аборт от 15-ата седмица на бременността - закон, блокиран от съдилища от по-ниска инстанция.



В отчета се споделя, че болшинството в съда е склонно да поддържа възбраната за аборти в Мисисипи и че може да има пет гласа за анулация на „ Роу ”. Очаква се формалното решение да бъде взето преди края на юни.

В решението по делото " Роу против Уейд " се признава, че правото на персонален живот, според Конституцията на Съединени американски щати, пази опцията дамата да прекъсне бременността си.

Християнските консерватори и доста републиканци от дълго време се стремят да го анулират.

Ако решението „ Роу ” бъде анулирано, абортите евентуално ще останат законни в демократичните щати. Понастоящем повече от дузина щати имат закони, защитаващи правото на аборт. През последните години доста щати, ръководени от републиканците, одобриха разнообразни ограничавания за абортите в прорез с прецедента „ Роу ”.

Републиканците биха могли да се опитат да вкарат възбрана на абортите в цялата страна, до момента в който демократите също биха могли да се опитат да защитят правата на абортите на национално равнище.

Демократите обявиха, че проектостановището акцентира значимостта на тазгодишните избори, на които те се стремят да запазят контрола си върху Камарата на представителите и Сената. Републиканските законодатели разкритикуваха приключването на информация, като допуснаха, че това е опит за неудобен напън върху съда да промени курса си.

Групата срещу абортите Susan B. Anthony List приветства новината.
" Ако „ Роу ” в действителност бъде анулиран, нашата работа ще бъде да реализираме консенсус за допустимо най-силна отбрана на неродените деца и дамите във всеки законодателен орган ", сподели в изказване нейният президент Марджъри Даненфелзер.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР