По указание на Областната дирекция за безопасност на храните ще

...
По указание на Областната дирекция за безопасност на храните ще
Коментари Харесай

Започват обработки против кестенов молец и комари във Варна

 По напътствие на Областната дирекция за сигурност на храните ще се организира първата обработка на дървета срещу кестенов молец, заяви доктор Антоанета Тончева, шеф на общинското дружество " Дезинфекция, Дезинсекция и Дератизация “. Обработването ще се извърши както следва: Аспарухово, Галата и част от Чайка - на 28-ми юни, в регион " Приморски " и част от регион " Одесос " - на 29-ти юни, в регион " Вл. Варненчик " и в регион " Младост " - на 30-ти юни. 

Обработките ще се правят след 22 ч. до среднощ, когато придвижването на МПС е едва. Ще се провеждат  при подобаващи климатични условия /температура, мокрота, вятър, валежи/ и графикът може да претърпи промяна. Използваният биоцид " Димилин " е предложен от Българската организация за сигурност на храните и е предопределен за битова приложимост. Ще се обработват ниските клони на кестеновите дървета и площта под тях. Ще се употребява генератор за леден аерозол, инсталиран върху пикап със светлинна сигнализация. 

От 28-ми юни стартира и обработването на паркове и дерета срещу комари - в Морска градина - в интервала 28 и 29 юни, в парка в регион " Вл. Варненчик " - на 30 юни, в парк " Младост " и в парк " Възраждане – 1 юли, парк " Елин Пелин " – 2 юли, деретата - в интервала 5 - 9 юли. Обработките ще се правят рано заран по метода на топлия аерозол. Използваният биоцид няма карантинен интервал.

През последните дни на юни в общинското дружество постъпват многочислени сигнали за всеобща поява на оси. В действителност  това са насекоми  от семейство Syrphidae (осоподобни мухи) и тяхното бурно развиване се дължи на високата популацията листни въшки. Окраската им мощно прилича жълточерната на осите и хората елементарно могат да се объркат, само че те нямат жило, а главната им храна  са листните въшки, изясни доктор Тончева. Популациите бързо ще намалеят при реализиране на биологично равновесие, евентуално доникъде на юли. Те не изискват отнасяне, добави тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР