По целия свят е прието да се вярва, че мъдростта

...
По целия свят е прието да се вярва, че мъдростта
Коментари Харесай

Мъдростта не идва с възрастта: Каква тайна откриха учените?

По целия свят е признато да се има вяра, че мъдростта идва с възрастта. Ново изследване обаче слага под подозрение това изказване: резултатите демонстрират, че в действителния свят връзката сред хронологичната възраст и мъдростта всъщност не е толкоз мощна, колкото се смяташе до момента, пише Daily Mail.

В ново изследване екип от университета в Клагенфурт в Австрия, управителен от психолога д-р Джудит Глук, преглежда предходни проучвания, свързващи възрастта с мъдростта.

Учените са се съсредоточили върху статистическата връзка сред мъдростта и хронологичната възраст на индивида и са открили, че тя въобще не е „ мощна “, макар известните изказвания и изображения в известната литература.

Мъдростта в действителност може и постоянно идва с възрастта, само че единствено остаряването не е задоволително, с цел да станете по-мъдри. Според доктор Глюк хората са привикнали да показват мъдрия човек като дъртак, само че тя и нейните сътрудници са решили да се съсредоточат върху това от кое място в действителност идва мъдростта.

Авторите на проучването заключават, че в действителност няма универсална траектория за развиване на мъдростта. Просто казано, не е допустимо просто да станете мъдри с времето. Екипът заключи, че „ житейският опит “, а не хронологичната възраст ни прави мъдри, само че това въобще не е неповторимо за възрастните хора.

Д-р Глюк декларира, че израстването на човек към мъдрост и неговите тематики за израстване зависят от самостоятелната композиция от житейски опит и вътрешноличностни и междуличностни запаси. С други думи, насъбраният житейски опит е значима основа на човешката мъдрост. Въпреки това, не всички остарели хора са мъдри. Екипът също по този начин има вяра, че методът, по който хората отразяват житейския опит и какво могат да извлекат от него, може да играе по-важна роля в развиването на мъдростта, в сравнение с самият автентичен опит.

Авторите на проучването означават главните характерности на мъдростта, а точно:
състрадание;себенадминаване в нравствен смисъл.
Екипът също по този начин отбелязва, че мъдростта е " запас за решение на проблеми " като самотата, изключително в по-късна възраст. В същото време резултатите демонстрират, че мъдростта също може да намалее с възрастта, защото някои от нейните съставни елементи понижават, да вземем за пример: способността за решение на проблеми или управление на страстите в стресови обстановки.

Снимка: Shutterstock
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР