По традиция в Световния ден на сърцето – 29 септември,

...
По традиция в Световния ден на сърцето – 29 септември,
Коментари Харесай

Световен ден на сърцето: Лекар съветва как да го пазим

По традиция в Световния ден на сърцето – 29 септември, вниманието на всички е ориентирано към профилактиката на сърдечно-съдовите болести. Тези болести заемат максимален условен дял в националната и международна статистика на смъртността. В последните години се следи “подмладяване ” на заболяванията на сърцето. За това предизвестяват от Военномедицинска академия (ВМА).

 heart " Този феномен евентуално съществува, само че също по този начин може да бъде пояснен и с въздействието на други фактори, като по-напредналата диагностика и осведоменост за заболяванията като всичко това прави допустимо да се сложи диагнозата на доста по-ранен стадий, в сравнение с е било преди 5 или 10 години ", разяснява полк. проф. Ивайло Даскалов, шеф на Клиниката по кардиология на ВМА.

 heart " Това " подмладяване " би могло да се регистрира и от позиция на променените фактори на околната среда в съвремения живот, които биха могли да акцелерират появяването на сърдечо заболяване. Сега главно място заемат психическият стрес, работата в електронна среда, неналичието на задоволително отмора и нощен сън, злоупотребата с алохол, цигари, опиати и стимуланти, нездравословното хранене и неналичието на постоянно спортуване.

 heart Българите не се разграничаваме от междинния европеец във връзка с най-често срещаните заболявания на сърцето. Всеки трима от 10 индивида над 18-годишна възраст имат артериална хипертония, което прави болестта социалнозначимо – освен заради високата периодичност на разпространяване, а и заради инвалидизиращи затруднения, до които води ", безапелационен е проф. Даскалов.

 heart Исхемичната болест на сърцето има по-ниска периодичност на разпространяване, само че по-висок % на годишна смъртност, към 12%. Някои сърдечни аритмии, като предсърдното мъждене получават все по-голяма обществена значителност заради връзката с мозъчния инсулт, чиято годишна периодичност е към 21%, акцентира кардиологът.

 heart Разбира се, когато по-образователно се приказва за сърдечни заболявания, би трябвало да е ясно, че в огромната си част те се предизвикат от съчетанието на рискови фактори и генетична съдба, присъщи за съответния субект и положение. И защото никой не е в положение да промени наследствеността си, то единственото допустимо и действително на този стадий остава – профилактиката. Това е концепцията на Световния ден на сърцето – да се насочи публичното внимание към значимостта на ежедневното съблюдаване на профилактични ограничения във връзка с сърдечно-съдовата система, посочи началникът на Клиниката по кардиология на ВМА.

 heart От най-голямо значение са предварителната защита на психо-емоционалния стрес, заседналия метод на живот, тютюнопушенето, нездравословното хранене и наднорменото тегло, оптимизацията на артериалното налягане, цялостен надзор на захарния диабет, покачвания холестерол и атерогенни фракции, пикочната киселина и нарушената бъбречна функционалност, които са измежду главните рискови фактори.

 heart Голяма част от сърдечните събития могат да бъдат предотвратени посредством подобаващи превантивни ограничения, като повишение на физическата интензивност, здравословно хранене, отвод от тютюнопушене, безапелационен е проф. Даскалов.

 heart Ежедневно всички ние се нуждаем от умерена двигателна интензивност. Физическото натоварване е доста значимо за тренирането на сърцето, тъй като по този начин изтласква по-голямо количество кръв до всяка клетка в нашето тяло, където доближава повече О2. Разбира се, физическите натоварвания би трябвало да бъдат съобразени с самостоятелните благоприятни условия на всеки, припомня проф. Ивайло Даскалов.

 heart Здравословно, уравновесено и вярно хранене е вторият важен фактор. Важно е да се ограничи използването на сол до 5 грама на ден, хидрогенирани мазнини, алкохол и тютюневи произведения, защото те са високо рискови фактори. Пушенето е измежду главните аргументи за исхемична болест на сърцето. Никотинът в цигарите стеснява кръвоносните съдове, понижава притока на О2 към сърцето и покачва кръвното налягане – съществени фактори за пораждане на инфаркт. Безсънието и стресът са фактори, които също водят до сърдечни проблеми, заради конвулсия и свиване на съдовете на сърцето.

 heart Не на последно място по значение са профилактичните прегледи, безапелационен е проф. Даскалов. Рутинно се правят от общопрактикуващ доктор. Ако се открият отклонения от нормата към някое сърдечно заболяване, пациентът се съветва с кардиолог, който да изготви индивидулна стратегия за промяна и надзор на рисковите фактори и по преценка – лекуване. Ако е налице фамилна обремененост, профилактичните прегледи нормално стартират още в юношеска или млада възраст. При мъже след 45 година и дами след 55 година профилактичните прегледи са мощно целесъобразни и включват премерване на кръвното налягане, електрокардиограма, лабораторни проучвания на кръвна захар, холестеролова обмяна, бъбречна функционалност и пикочна киселина. Обикновено този целесъобразен размер се уголемява с цялостна кръвна картина, проучване на щитовидната жлеза, простатно характерен антиген при мъже, а при дами мамография и консултация с гинеколог.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР