По този начин зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира по

...
По този начин зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира по
Коментари Харесай

Цветанов за проф. Петров: Законът е спазен, говорим за морал

По този метод зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов разяснява по bTV, следствието на малкия екран, което сподели, че здравният министър доктор Николай Петров като шеф на ВМА е сключил контракти за съвсем 1,2 млн. лева с компанията на своя шурей. Разследването на bTV показва, че здравния министър проф. Николай Петров – за интервала, в който е бил шеф на Военномедицинска академия (ВМА), а неговата щерка Руслана Петрова, шеф на политическия кабинет на предходния здравен министър Петър Москов, е спечелил публичните поръчки, което е модела "поръчки от наши хора ".

В същото време преди дни в изявление за „ Тази неделя” проф. Николай Петров разгласи, че в никакъв случай не е работил с близки хора.

Одитът на ВМА, изработен от Министерство на защитата, в интервала в който шеф на здравното заведение е проф. Петров, демонстрира, че
Когато се определяше персоналният състав на Министерския съвет, искахме да заложим на експерт, акцентира през днешния ден Цветанов.

Той напомни, че прокуратурата е отказала да образува наказателно произвеждане по отношение на одитния отчет, от който излиза наяве за „ фамилните поръчки” във ВМА.

Една от публичните поръчки, на които инспекторите обръщат особено внимание е за периодическа доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи. С други думи - импланти за ортопедия и травматология на стойност от близо милион и двеста хиляди лв. с Данък добавена стойност (сумата от 1 177 731 лева.). Договорът сред ВМА и консорциум „ Ортопедие – Инвекс” е подписан на 13 януари 2015 година Проверката на министерството на защитата открива обаче, че в подписаното съглашение липсва БУЛСТАТ или ЕИК на изпълнителя.

Справката на bTV в регистъра на Агенцията по публични поръчки също удостоверява, че въпросният контракт е единственият по тази поръчка, в който не е поместен ЕИК или БУЛСТАТ. Нещо повече – „ Ортопедие – Инвекс” въобще не е записано по БУЛСТАТ сдружение за съответната социална поръчка. А това е нарушаване на закона, безапелационни са инспекторите. Военната болница е нарушила закона, подписвайки контракт с сдружение, което няма регистрация по Данък добавена стойност. Въпреки експлицитното условие по закон, договорът с сдружението, което не е записано по БУЛСТАТ въпреки всичко е подписан.

Николай Петров дава отговор писменно за малкия екран на въпрос за какво е подписан контракт с сдружение, което няма регистрация по БУЛСТАТ и какви са били претекстовете му да не приложи наредбите на закона? Единственият аршин за избор на реализатор по тази социална поръчка е „ най-ниска цена”.

„ Служители на ВМА съгласуват законосъобразността на всеки контракт, след извършена социална поръчка. Същите чиновници наблюдават дали са показани нужните документи за сключването на даден контракт. Договорът се подписва от възложителя едвам, откакто е удостоверено, че същият е съгласуван с наредбите на закона”, декларира министър Николай Петров.

„ Ще създадем съвещание, ще се срещнем с всички факти”, съобщи през днешния ден Цветан Цветанов. По думите му Петров не е изразил терзания от одита.

Цветанов приказва и за конгреса на Българска социалистическа партия и продължи с офанзивите си против опозицията. Според него левицата е провела конгрес не поради търсенето на управническа опция, а с цел да се почисти от вътрешната си съпротива.

„ Българска социалистическа партия е дива съпротива. Видяхте ли някъде нещо рационално, нещо, което да бъде опция?”, запита той и съобщи, че социалистите са се отдали на клеветничество и лъжи.

ГЕРБ упрекнаха Българска социалистическа партия, че формулират подправени вести От ръководещата партия се почувстваха длъжни да отговорят на рецензиите, отправени на конгреса на левицата през вчерашния ден Цветанов сподели и данни от Корупционния показател на Центъра за проучване на демокрацията, съгласно който чувството за корупция е било най-високо по времето на кабинета „ Орешарски”, а най-ниско – до момента в който ГЕРБ са били на власт.

Бившият силов министър отхвърли ОЛАФ да проверява строителството на автомагистрали у нас, само че от думите му се разбра, че евентуално има инспекция:

„ Проверка е напълно друго от следствие. Всеки един може да подава сигнали в европейските институции и българските институции. Когато се прави инспекция не значи, че има нарушение”.

Цветан Цветанов е предложил на конгреса си на 26 ноември ГЕРБ да излязат с политическо решение, че в никакъв случай няма да вършат коалиция с Българска социалистическа партия:

„ В тази обстановка, в която се намираме, смятате ли, че те могат да бъдат национално виновна партия?”.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР