По-страшно от тръмпизма и Covid-19 е ужасното бъдещо масово изчезване,

...
По-страшно от тръмпизма и Covid-19 е ужасното бъдещо масово изчезване,
Коментари Харесай

По-страшно от тръмпизма и Ковид-19 е бъдещото масово изчезване на видове

По-страшно от тръмпизма и Covid-19 е ужасното бъдещо всеобщо изгубване, предизвестяват учени, представени от финансираната от съветския федерален данъчен бюджет RT.

Несъответстващите цели на държавните управления в международен мащаб и " необятно публикуваното незнание " на необятната общност не съумяха да се оправят с утежняването на живота на Земята, се споделя в отчет на група еколози.

" Мащабът на заканите за биосферата и всички нейни форми на живот - в това число човечеството - в действителност е толкоз огромен, че е мъчно да се разбере даже за добре осведомени специалисти ", предизвестява групата от 17 учени от Съединени американски щати, Австралия и Мексико, в публикация, оповестена в списанието за запазване на околната среда Frontiers in Conservation Science.

Изследователите обобщиха редица неотдавнашни писания, предсказващи " извънредно бъдеще на всеобщото изгубване, влошено здраве и разтърсванията, свързани с климата ". Те описаха разнообразни световни провокации, като бърза загуба на биологично многообразие и също толкоз бърз напредък на човешкото население, което, " комбинирано с несъвършено систематизиране на ресурсите, води до солидна неустановеност на храните ".

" Появата на дълго планувана пандемия, евентуално обвързвана със загуба на биологично многообразие, озаряващо демонстрира по какъв начин този дисбаланс утежнява както човешкото здраве, по този начин и благосъстоянието ", пишат създателите, аргументирайки, че държавните управления по света не обръщат задоволително внимание на тези проблеми.

Спирането на загубата на биологично многообразие не е покрай целите на която и да е страна, изоставайки надалеч зад други опасения като претовареност, опазване на здравето, стопански напредък или непоклатимост на валутата.

" Широкото неведение за човешкото държание и естеството на социално-политическите процеси, които възнамеряват и ползват решения, в допълнение забавят ефикасните дейности ", споделиха откривателите.

Пол Ерлих, ръководителят на Центъра за консервационна биология в Станфордския университет и един от създателите на публикацията, разяснява, че " утежняването на околната среда е безпределно по-заплашително за цивилизацията, в сравнение с тръмпизмът или Covid-19 ".

Книгата на Ерлих от 1968 година " Бомбата на популацията " стартира диспути по отношение на страховете от претъпканост и нейните резултати върху планетата. Въпреки че призна, че е сбъркал за времето на някои от своите прогнози, откривателят се придържа към посланието, че повишаването на популацията и високите равнища на ползване от богатите народи рискуват да доведат до " колапса на цивилизацията ".

" Манията за напредък е съдбовната болест на цивилизацията - тя би трябвало да бъде сменена от акции, които слагат задачите на обществото към правдивост и благоденствие - не потреблението на повече отпадъци ", изяснява Ерлих.

В своята публикация създателите приканват научната общественост да " заобикалят да поставят розови очила за непреодолимите провокации, които предстоят и да кажат всичко по този начин, както е ".

" Всичко друго е подвеждащо в най-хубавия случай или повърхностно и евентуално смъртоносно за човечеството, в най-лошия случай ".
 От макаци до раци, дивата природа е изправена пред опасност от маски
От макаци до раци, дивата природа е изправена пред опасност от маски

Нов екопроблем
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР