По средата на четирите почивни дни около Великден, - време,

...
По средата на четирите почивни дни около Великден, - време,
Коментари Харесай

Играта с децата е ключова за развитието им

По средата на четирите почивни дни към Великден, - време, в което образователните заведения не работят, доста родители се чудят по какъв начин да запълнят свободното време на децата си. Вместо да гледат телевизия или смарт телефони, по-добре просто поиграйте с тях.

Играта с децата е превъзходен метод да заздравите връзката сред вас. Членовете на фамилията, които играят дружно, могат да поддържат връзка по по-качествен метод, да се любуват на компанията си и да реализират прочувствен разговор, поучава Д-р Сузи Каган - създател и основен изпълнителен шеф на Play Psychotherapy School, Тел Авив, и интернационален преподавател в региона на лечението посредством играчки.

И макар че играта с децата звучи като азбучна истина, не всички родители играят с децата си. Проучване, извършено от Disney Israel измежду към 500 родители на деца на възраст 0-12 години, демонстрира, че 95 от тях са съгласни, че играта с децата способства за тяхното развиване, само че единствено 33% от родителите прекарват време в игра с наследниците си. Средното време за игра сред родители и деца е единствено към 45 минути дневно измежду тези до пет години; а при по-големите деца времето за игра спада едвам до към два часа седмично.

Липсата на време у родителите не разрешава даже по време на локдауни към 43% от интервюираните родители да поиграят с децата си.

Защо е толкоз значимо да намирате време за игри?

Възрастните естествено се показват с думи, само че децата се показват най-добре посредством игра. Играчките, които избират, имат значение, както и естеството на тяхната игра.

Има разнообразни типове игри: да вземем за пример, когато децата играят игри с въображение, се случват прелестни неща. Детето предава хрумвания от вътрешния си свят, от прекарвания, лични творения, изобретения и игра. За родителя това е прелестна опция да почете мисленето и въображението на детето и да надникне в неговия вътрешен свят.

Игрите също играят забележителна роля в развиването на умения. Например, множеството игри за „ превземане “ (например: ще работя като мама, или ще карам кола като татко) са фалшификати на действителността. Преструването е методът за изложение на съзнание и развиване на възприятие за комизъм и развлечение. Ето за какво не би трябвало да бъдете толкоз съществени, когато играете на „ превземане “. Сътрудничете, бъдете занимателни, интересувайте се, насърчавайте техния избор. Избраните от тях играчки демонстрират по какъв начин изследват света и опитват, а родителят би трябвало да им оказва помощ.

Доналд Уиникот, английски психоаналитик, декларира, че способността на детето да се концентрира по време на игри предвещава началото на способността да се концентрира върху мислите - значим стадий от развиването. Познанието се демонстрира, когато децата играят настолни игри, които родителите също намират за лесни за потребление. Настолните игри пък демонстрират на децата по какъв начин да играят по правила, по какъв начин да чакат своя ред, и по какъв начин да се оправят, когато изгубят, - което е толкоз мъчно за децата.

Родителите постоянно водят децата си в паркове, в случай че не е доста студено и дъждовно, само че там децата нормално са разграничени от родителите си. Затова времето за игри вкъщи би трябвало да бъде уравновесено с това в парковете, с цел да продължи построяването на връзка сред родителите и децата.

По време на настолни игри, креативна игра или игра в парка родителите би трябвало да слушат вътрешния свят на детето си без рецензия или преценка. Времето за игра пък би трябвало да бъде употребено, с цел да се похвали детето за неговите качества и гении. Играйте постоянно с дребните си деца, защото в даден миг те няма да желаят да играят с вас, а да бъдат с приятелите си, поучава още доктор Каган.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР