По случай 175 години от рождението на Христо Ботев БНБ

...
По случай 175 години от рождението на Христо Ботев БНБ
Коментари Харесай

След филма: и монетата, посветена на Ботев, предизвика дискусии

По случай 175 години от рождението на Христо Ботев Българска народна банка пусна сребърна възпоменателна монета с лика на поета и бунтовник. Цената на монетата бе с цена от 114 лв., а в уеб страниците за разгласи към този момент се предлага за няколко пъти по-висока сума.

Пускането в обращение на монетата съответства с яростните полемики след излъчването по Българска национална телевизия на кино лентата „ Ботев “ на режисьора Максим Генчев. Продукцията бе засипана с рецензии, като се стигна даже до такава степен генералният шеф на националната телевизия Емил Кошлуков да дава пояснения в Народното събрание.

Монетата с лика на великия стихотворец обаче също не бе подмината от рецензии и стана обект на забавни полемики. В някои онлайн нумизматски групи познавачи се чудят за какво на нея Ботев е изобразен със „ строшен врат “. „ Някак си неестествено са му завъртели главата “, разяснява консуматор.

Друг очевидно неудовлетворен коментиращ обобщава, че какъвто е филмът, такава е монетата, че и страната.

Трети пък е съпоставил две монети, отдадени на революционера – монета от по-стара емисия и монета от новата емисия – като е попитал риторично на коя от двете Ботев наподобява на Дядо Коледа.

В коментар под една от новините за новата монета жена укорява основателите й в липса на хармония, като отбелязва, че монетите по царско време с лика на Борис и Фердинанд са били по-красиви.

Не липсват и майтапчийски аналогии с кино лентата по Българска национална телевизия. Зевзек се майтапи, че от другата страна на монетата е Максим Генчев.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР