По случай 120-годишнината от гибелта на Гоце Делчев Националният парк

...
По случай 120-годишнината от гибелта на Гоце Делчев Националният парк
Коментари Харесай

Националният парк музей Шипка-Бузлуджа с безплатен вход в памет на Гоце Делчев

По случай 120-годишнината от гибелта на Гоце Делчев Националният парк музей " Шипка-Бузлуджа " афишира безвъзмезден вход за Паметника на свободата през днешния ден, 4 май, осведоми Министертвото на културата.

Национален парк музей " Шипка-Бузлуджа " към Министерството на културата е неповторим историко-архитектурен резерват, който по несравним метод съчетава красивата старопланинска природа и историческите монументи, свързани с значими събития от българската история.

Създаден през 1964 година, той сплотява Националния парк музей " Шипка " (създаден през 1956 г.), включващ връх Шипка с Паметника на Свободата, с паметниците, свързани със отбраната на Шипченския проход по време на Руско-турската война 1877/1878 год., Национален парк " Бузлуджа " и Парка на успеха край с. Шейново. На 17 ноември 1978 година музеят е разгласен за исторически и архитектурен резерват.

Днес зам.-министърът на културата доцент доктор Пламен Славов ще взе участие в отбелязването на 120 години от гибелта на един от героите на България - Гоце Делчев, в града, носещ неговото име.

В програмата на честването е заупокойна молитва, която ще отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим – катедрален храм " Св. св. Кирил и Методий “ – от 18:30 часа; посещаване в Института по история на българската емиграция в Северна Америка " Илия Тодоров Гаджев “ от 19 часа, за 19:30 часа е планувано посещаване в новопостроената Света Неврокопска митрополия.

Тържествената заря инспекция е с начален час 20 ч.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР