По-скъпото производство на чипове в САЩ не е пречка за

...
Коментари Харесай

Производството на чипове в САЩ е 1,5 пъти по-скъпо отколкото в Тайван


По-скъпото произвеждане на чипове в Съединени американски щати не е спънка за TSMC да строи фабрики там
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Развитието на полупроводниковата промишленост в Съединени американски щати е ултимативна цел на държавното управление. Вече бяха направени съществени стъпки за стимулиране на локалното произвеждане, включително с приемане на закон за чиповете, който планува дотации от страната в размер на десетки милиарди долари. Как промишлеността приема тези стъпки на Белия дом?

Основателят на тайванската корпорация TSMC, най-големия производител на чипове по контракт в света, предизвести, че производството на полупроводници в Съединени американски щати ще коства веднъж и половина повече, в сравнение с в Тайван, отбелязва Блумбърг.

Морис Чанг от дълго време се е отдръпнал от директно присъединяване в компанията, само че в никакъв случай не пропуща опцията да приказва по близки за него тематики. Последният му коментар е от икономическата среща на върха в Банкок, която се организира през уикенда.

По време на речта си Чанг акцентира утвърждението на вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис за създаване на втори цех на TSMC в Аризона и поканата от американския министър на търговията за церемонията по първата копка на оборудването. Очаква се Джина Раймондо да посети строителната площадка идващия месец.
още по темата
На церемонията на 6 декември ще участват освен Морис Чанг и министърът на търговията на Съединени американски щати, само че и представители на някои от фирмите, които са клиенти на TSMC. Все още се разисква опцията за наличие на президента Джо Байдън, който е поканен публично на това събитие.

TSMC към този момент строи фабрика в Аризона, само че неотдавна реши да влага още 12 милиарда $ в построяването на второ дружество за чипове. Предполага се, че все още на стартирането му в употреба заводът ще може да създава 3-нм артикули.

Морис Чанг категорично акцентира, че разноските за произвеждане на чипове в Съединените щати ще бъдат най-малко един и половина пъти по-високи, в сравнение с в Тайван. Но това не е спънка за компанията, защото тя схваща, че планът е доста значим и нужен за Съединени щати.

Междувременно създателят на TSMC удостовери, че е разговарял с китайския началник Си Дзинпин и представители на държавното управление. Чанг е поздравил Си за триумфа на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия, само че по време на срещата им не са обсъждани въпроси, свързани с напрежението към Тайван.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР