По Схемата за млади земеделски стопани досега младите фермери до

...
По Схемата за млади земеделски стопани досега младите фермери до
Коментари Харесай

Надбавките за млади фермери ще бъдат увеличени двойно

По Схемата за млади аграрни стопани до момента младите фермери до 40 години получаваха надбавка от 25% към заплащането на хектар по Схемата за единно заплащане на повърхност (СЕПП), само че от 2018 година този % се подвига двойно, на 50 на 100 , оповестява земеделското министерство на уеб страницата си.

Това ще важи за първите 30 хектара според обнародвания в „ Държавен вестник” Закон за изменение и допълнение на Закона за подкрепяне на земеделските производители. Стопанството би трябвало да е основано преди не повече от 5 години преди кандидатстването по схемата. Така се основава спомагателен тласък за задържане на младежите в бранша на земеделието и селските региони.

С препоръчаните промени се уточняват текстове в закона, които касаят подаването на общо заявление за подкрепяне. Съгласно признатите промени, земеделските земи включени в заявките за подкрепяне на повърхност на записаните аграрни стопани, би трябвало към 31 май на календарната година да бъдат разполагаем на претендентите, което се удостоверява с записано в общинските служби по земеделие по местоположение на парцелите правно съображение за използването им.

С оглед отбягване на евентуални непълноти отпада изброяването на типовете правни учредения, посредством които се потвърждава използването на завените площи, като се резервира нуждата от тяхното вписване според Закона за собствеността и използването на земеделските земи по съществуващия досега ред.

Предвидена е и процедура за определяне съществуването на правно съображение за прилагане на земеделските земи в случаи на заявяване на площи в размер, надхвърлящ записаното правно съображение и санкционирането на претенденти при липса на такова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР