По-рано тази година за няколко дни в Пловдив имаше необичайно

...
По-рано тази година за няколко дни в Пловдив имаше необичайно
Коментари Харесай

Да поговорим за музика: Spike Music Showcase с второ издание в Пловдив

По-рано тази година за няколко дни в Пловдив имаше извънредно доста задгранични музиканти и мениджъри. Причината? Без доста звук напролет се организира дебютното издание на шоукейс фестивала Spike, който събра музикални мениджъри, промотъри и млади гении от двадесет страни. През деня гостите организираха серия от презентации в Дома на културата, а вечерта български и задгранични групи превзеха клубовете в центъра (Download, Temple Bar, " Безистенъ ", както и пространството на Римския стадион).

Екипът на Spike сега се приготвя за второто издание през май 2023 година, още веднъж в Пловдив.

Такъв вид събития са съвсем непознати като формат в България, само че са регулярна част от развиването на изпълнителите с чести интернационалните изяви. При положителни условия изявата на един формат води до изява на по-голям.

Сред най-известните образци са The Great Escape в Бристъл, част от който са били Рут Колева и Jeremy?, SXSW в Остин, Тексас, на който също Колева е взела участие, Reeperbahn в Хамбург, Eurosonic в Грьонинген, където предходната година онлайн изява имаха Hays & Y, а измежду по-регионалните събития в този дух са MENT в Любляна, както и чисто новият Changover в Белград, на който свири пловдивската група ТДК. Смисълът е, че актьорът освен свири пред нова аудитория, само че и пред селектирана публика от мениджъри, така наречен делегати, които са на лов за нови имена.
Реклама
Опитите за сходен формат в България са малко и нетрайни: при започване на XXI в. шоукейс стратегии се пробваха да наложат ON!Fest и SeeMe в София. Сега с изключение на Spike в Пловдив на хоризонта е и предстоящият през 2023 година SoAlive Music Conference, учреден от Рут Колева и притежателя на Sofia Live Club Петър Коев.

" В Пловдив намерихме положителни условия ", споделя създателят на Spike Боян Бояджиев. " А и градът подготвя към по-дълги и освободени диалози, няма го това бързане и преследване, всеки от делегатите е наличен. Ако си на фестивал като Eurosonic, който се организира през януари, няма късмет да се срещнеш с управител, в случай че не си си уредил срещата през есента на тази година. "

Има и напълно практични аргументи: клубовете в центъра са на пешеходно разстояние, а това е фактор освен за удобството на публиката, само че и за мениджърите, някои от които с 40-50 години опит в сферата.

Бояджиев живее в Хюстън и Блумингтън, където приключва магистратура по артистичен мениджмънт в Университета в Индиана, а през 2011 година се завръща в България. През годините той е работил по концертите, проведени от " София мюзик ентърпрайсис ", фестивала Hills of Rock, с групи като P.I.F. и Saint Electrics, в основата е на единственото и малко известно българско присъединяване на фестивала Glastonbury - на фолклорното дуо Authentic. Посещенията на разнообразни фестивали водят и до хрумвания какво може да се донесе като модел тук.
Реклама
Това десетилетие на опит на локалната сцена го води до извода, че има доста структури, които просто липсват у нас, с цел да има по-голям износ на българска музика на открито и платформа за обучение и обмяна на познания e нужна.
Основателят на Spike Боян Бояджиев
" Една от грешките, която се прави, изключително във връзка с Източна Европа, е да се вършат съпоставения сред района и пазара в Съединени американски щати и Канада. Това е неосъществим стандарт за реализиране. Държавната поддръжка в износа на музика се разграничава извънредно доста - към сегашен миг примерно Канада разполага с над един милиард $ фонд за тези цели. Португалия е страна, която неотдавна влага повече средства в експорта на изпълнителите си, с доста огромен разбор защо да се дават пари, каква възвръщаемост имат те, какво може да се усъвършенства. "
Норвежкото дуо Bonander по време на осъществяване в бар " Безистенъ " в границите на Spike 2022 Автор: Светослав Тодоров
Боян дефинира дебютното издание от май тази година като триумф, защото извършва най-важната си задача да свърже мениджърите с музикантите: няколко от имената са към този момент на различен статут от развиването си. Дава за образец немската синт-поп група I Want Poetry, която си потегля от Пловдив с две контрактувани участия, както и българското дуо YVA, които през същото лято отиват на сходен фестивал в Румъния (Mastering the Music Business).

Според него даже и в случай че един реализатор не се класира да свири на избрана сцена, да посети шоукейс даже като елементарен клиент е потребно, защото по този начин се концентрира върху теоретичната част и полемики като насърчаване на публика, ефикасното потребление на обществените мрежи и стрийминг платформите, позициониране на избрани подиуми.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР