По-рано днес в Израел Блинкън се срещна с министър-председателя на

...
По-рано днес в Израел Блинкън се срещна с министър-председателя на
Коментари Харесай

Блинкън: САЩ не могат да подкрепят офанзива на Израел в Рафах без хуманитарен план

По-рано през днешния ден в Израел Блинкън се срещна с министър-председателя на страната Бенямин Нетаняху, а по-късно дружно с министъра на защитата Йоав Галант инспектира потока на филантропична помощ към линията Газа през контролнопропускателния пункт " Керем Шалом ".

Ройтерс показва, че срещата на Блинкън с Нетаняху в Йерусалим е траяла два часа и половина, като след нея Израел е удостоверил, че ще реализира сухопътната си интервенция в град Рафах без значение от позицията на Съединени американски щати и макар строгото предизвестие на Организация на обединените нации, че едно сходно нахлуване ще докара до " покруса ".

" Съединени американски щати не могат и няма да поддържат огромна военна интервенция в град Рафах, в която отсъства ефикасен проект, гарантиращ, че няма да се навреди на цивилните. Не сме видели подобен проект ", съобщи Блинкън пред представители на медиите.

" Има други способи, и по наша преценка това са по-добри способи, за справяне с... /.../ актуалните провокации от страна на " Хамас ", при които не се постанова огромна военна интервенция в Рафах ", добави Блинкън.

Говорител на израелското държавно управление разгласи, че Израел остава решен да унищожи бойните формирования на " Хамас ", които са ситуирани в Рафах.

" Що се отнася до Рафах, ние сме решени да в профил последните четири или пет батальона на " Хамас " там. И ние сме споделили нашите проекти с държавния секретар Блинкън ", декларира израелски държавен представител, на който се базира Ройтерс.

Говорейки в Ашдод, Блинкън регистрира " забележителния прогрес " в пропускателния режим от страна на Израел на потока от филантропична помощ, предопределен за палестинското население в Газа.

Израел води военни дейности от 7 октомври предходната година.Тогава радикалната палестинска формация " Хамас " реализира изненадващо нахлуване против израелска територия, предизвикало гибелта на към 1200 души, най-вече цивилни. В отговор Израел реализира нахлуване в линията Газа, където до момента съгласно здравното министерство на " Хамас " са убити над 34 000 души.

Ройтерс отбелязва, че на " Керем Шалом " Блинкън, който реализира седмата си обиколка в Близкия изток от началото на спора сред Израел и " Хамас ", е разговарял с министъра на защитата на Израел Йоав Галант и други израелски представители. Темата е била напъните на Израел за пропускане на повече филантропична помощ в Газа.

Чували с консерви нахут, ориз, картофи и тоалетна хартия са чакали да бъдат трансферира в крайбрежната територия, като някои от тях са били с емблемите на Организация на обединените нации и на неправителствената организация " Световна централна кухня ", показва Ройтерс, като добавя, че бойци с автомати са патрулирали към зоната, известна като " клетка за инспекция ".

По-рано през днешния ден Блинкън се срещна с израелския министър председател Бенямин Нетаняху, настоявайки за повече помощ за Газа, като в същото време прикани " Хамас " да одобри съглашение, което ще спре боевете и ще докара до освобождение на част от заложниците, държани в Газа от ислямисткото придвижване.

Блинкън също по този начин удостовери пред Нетаняху позицията на Съединени американски щати, че " Хамас " " стои на пътя на прекратяването на огъня ", сподели Милър.

Американският посланик прикани палестинската формация да одобри " извънредно великодушното " съглашение за помирение, препоръчано от египетските медиатори, съгласно което 33 заложници ще бъдат освободени в подмяна на по-голям брой палестински пандизчии и прекъсване на огъня с опция за по-нататъшни стъпки към цялостна договорка по-късно.

Високопоставен чиновник на " Хамас " съобщи, че групировката към момента изследва препоръчаната договорка, само че упрекна Блинкън, че не е съумял да респектира и двете страни и дефинира Израел като същинската спънка. " Коментарите на Блинкен опонират на действителността ", съобщи Сами Абу Зухри пред Ройтерс
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР