По рафтовете в магазините се предлага богат избор от яйца,

...
По рафтовете в магазините се предлага богат избор от яйца,
Коментари Харесай

Да се научим да четем кодовете, напечатани на яйцата

По рафтовете в магазините се предлага богат избор от яйца, обозначени с цифрите от 0 до 3.  Въпреки че доста българи са наясно, че цифрата 3 посочва яйца от ферми с кафези, а тези маркирани с 1 идват от кокошки, отглеждани свободно, малко на брой са наясно с действителната разлика сред обособените способи на развъждане, пише businessnovinite.bg. И тук се появява въпросът – какво стои зад другата маркировка?

Яйца с код 0 – био отглежданe

Това е най-хуманният метод за развъждане на кокошки. Европейският съвет ясно показва,че кокошки, отглеждани свободно, би трябвало да имат непрекъснат достъп до зелени площи през целия ден. Пространствата на кокошките в отделенията за мътене би трябвало да дават отговор на няколко условия по отношение на качество на въздуха, температура, светлина и мокрота. Също по този начин храната, която се дава на кокошките, е по-качествена спрямо другите способи – не се употребяват антибиотици или хормони, а растенията, от които се прави фуражът, се отглеждат без химични примеси.

Най-важното нещо за животните обаче е свободата за придвижване – всяка кокошка би трябвало да разполага с най-малко 4 кв. м. намерено пространство, а на закрито се отглеждат до 6 кокошки на кв. м., изясняват в публикация от уеб страницата Кампании и активизъм за животните в промишлеността. Също по този начин, за разлика от другите способи на развъждане, при които в едно хале живеят десетки, даже стотици хиляди кокошки, при био развъждането броят на кокошки в едно хале не може да надвишава 3 000.  Въпреки че последователно био създадените яйца стават все по-достъпни, те към момента са необичайност в магазините.

Яйца с код  1 – свободно развъждане

Въпреки че кокошките, отглеждани свободно, не са толкоз щастливи, колкото своите себеподобни с код 0, може да се каже, че те живеят в относително допустими условия. Наличието на достъп до свободно пространство разрешава на кокошките да запазят и ползват доста форми на присъщото си естествено държание като ровенето за храна, прашните бани и препичането на слънце. Те също по този начин имат достъп до зелени площи, където имат задоволително пространство, само че са изложени на ред други неприятни действия като да вземем за пример подкастряне на клюновете и продължен светлинен цикъл. Тяхната храна съдържа хормони, антибиотици и други изкуствени добавки. На този стадий обаче, от тук са най-хуманно създадените яйца, необятно налични за хората в магазините. 

Яйца с код 2 – подово развъждане

При подовото развъждане, кокошките имат по-малко пространство заради липса на достъп до намерено пространство. За разлика от кокошките, отглеждани във ферми с кафези, те имат опция да се движат и съществуването на по-голямо пространство им дава условия, където могат да извършват доста форми на присъщото им държанието – както двигателни действия, по този начин и такива за грижи за тялото. Също по този начин, те демонстрират повече проучвателен държания, в сравнение с кокошките във ферми с кафези. Наличието на повече стърготини по пода, обогатяващо местообитанието на кокошките, може да понижи риска от кълване на перата и канибализъм.

Яйца с код 3 – ферми с кафези

Това е същински призрачен сън за кокошките-носачки. Понастоящем настоящият закон в Европейския съюз дава на всяка кокошка пространство, което е малко повече от един лист А4. Малкото пространство лимитира свободното придвижване на птиците, които даже не могат да разперят криле. Социалното държание, както и задоволяването на естествените им потребности при такива условия, е безусловно невероятно.

Кокошките обичат да търсят храна, ровейки, и да си вършат прашни бани, почиствайки се. Поради тази причина обезпечаването на нужните условия, това държание да бъде проявено, е от решаващо значение за тяхното богатство. За страдание, количеството постелки в клетките е прекомерно малко и бързо се износва и изключително за кокошките, сложени по-ниско в йерархията, те може да не са налични. 

Стресът, породен от невъзможността да се осъществя естествено държание, води до поведенчески разстройства, като кълване на перата на други кокошки и канибализъм. Друго особено за тях е, че те обичат да стоят нависоко, тъй като там се усещат в сигурност. В така наречен " обогатени кафези “, употребявани в Европа, кокошките имат стеснен достъп до място за кацане, само че с риск от канибализъм. Пилетата, които нощуват, са изложени на риск да бъдат кълвани откъм гърба от други кокошки. Разбира се, развъждането в кафези не обезпечава съответни условия за кокошките и е минимум етичният метод за приемане на яйца.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР