По протежението си от 334 километра на територията на Североизточна

...
По протежението си от 334 километра на територията на Североизточна
Коментари Харесай

Рудолф Абел срещу Франсис Пауърс: Първата размяна на Моста на шпионите в Берлин

По протежението си от 334 километра на територията на Североизточна Германия река Хафел има доста мостове. И един от тях - край замъка Глинике, нямаше да се отличава с нищо от останалите, в случай че не бе едно знаменателно събитие преди 60 години, което го оставя вечно в историята като Моста на шпионите.

След края на Втората международна война по средата на моста " Глинике " минава границата сред Западна и Източна Германия. От едната страна е западната част на Берлин, а от другата - източногерманският град Потсдам.

Именно на това място в мрачната студена заран на 10 февруари 1962 година е направена първата замяна по време на Студената война на хванати шпиони от руските и американските спецслужби. Главни настоящи лица са легендарският руски разузнавач Рудолф Абел (чието същинско име е Уилям Фишър) и американският авиатор Франсис Пауърс.

Уилям Генрихович Фишър е роден в германо-руско семейство на 11 юли 1903 година в Нюкасъл на Тайн, Англия. Родителите му емигрират от Русия през 1901 година, откакто царските секрети служби влизат в дирите на тяхната революционна активност. 20 години по-късно фамилията се завръща в Съюз на съветските социалистически републики, получавайки руско поданство. Бащата Генрих Фишер постъпва на работа в централата на Коминтерна, а младият Уилям също става преводач в интернационалния отдел на Изпълнителния комитет на Коминтерна.

През 1927 година Уилям Фишър постъпва на работа във външното разузнаване на Съветския съюз и отпътува за чужбина изначало като радист. В началото на Втората международна война той е мобилизиран и е включен в партизанска подривна група в тила на немската войска. Именно в този интервал той се сприятелява с действителния Рудолф Абел, чието име по-късно присвоява.

През 1948 година Фишър е внедрен в Съединени американски щати с псевдоним " Марк ", като съумява да провежда две огромни агентурни мрежи, едната от които работи в Калифорния, Бразилия, Мексико и Аржентина, а другата е на Източния бряг на Съединени американски щати.

На 21 юни 1957 година Уилям Фишър е задържан в хотел в Съединени американски щати от сътрудници на ФБР по обвиняване в шпионаж в интерес на Съюз на съветските социалистически републики. Той се показва като Рудолф Абел, а на 14 октомври 1957 година стартира развой против него. Фишър/Абел отхвърля да дава показания и да сътрудничи. Осъден е на 32 години затвор.

Три години по-късно обаче - на 1 май 1960 година, самолетът U-2 на американския авиатор Франсис Гари Пауърс е свален над Свердловск в Съюз на съветските социалистически републики по време на разследваща задача на Централно разузнавателно управление на САЩ. Роденият на 17 август 1929 година Франсис постъпва във Военновъздушните сили на Съединени американски щати през 1950 година като водач на изтребител, а се включва в програмата на Централно разузнавателно управление на САЩ за осъществяване на шпионски и разследващи задачи с U-2 над Съюз на съветските социалистически републики и страните от Варшавския контракт през 1956 година

Селяни от Косулино намират американския водач край отломките от сваления му аероплан. При обиска у Пауърс са открити револвер със заглушител, ловджийски нож, надуваема избавителна лодка, ресурс от храна и вода, сигнални ракети, компас, руски рубли, златни пръстени и няколко златни часовника, куха монета от 1 $ с отровна игла, взривно устройство и копринен афиш със следните думи на 14 езика: " Не предизвиквам никаква щета на вашия народ. Ако ми помогнете, ще получите премия. "

След престой на " Лубянка " и месеци на разпити на 19 август 1960 година Франсис Пауърс е наказан от Военната гилдия на Върховния съд на Съюз на съветските социалистически републики на 10 години отнемане от независимост.

 Снимка: Getty Images

До размяната на моста Глинике се стига, откакто бащата на Франсис - Оливър Пауърс, написа писмо до американския юрист на Рудолф Абел - Джеймс Донован. Той пък се свързва с източногерманския юрист и нещатен помощник на ЩАЗИ Волфганг Фогел.

Така в 8.52 часа на 10 февруари 1962 година Рудолф Абел и Франсис Пауърс потеглят един към различен от двата края на Моста на шпионите. Свидетел на историческата първа замяна на шпиони става полковникът от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Борис Наливайко, който по-късно споделя:

" Никога не бях виждал такова напрежение. Двамата безусловно бяха впили очи един в различен. И даже когато Абел към този момент можеше към този момент да се приближи към нас, го видях по какъв начин обърна глава и продължи да гледа Пауърс, а той направи същото. "

През идващите 30 години на моста Глинике с посредничеството на Фогел са били разменени към 150 шпиони от страните-съперници в Студената война. А документът за освобождението на Рудолф Абел, подписан персонално от президента Джон Кенеди, и до през днешния ден се съхранява в щаб квартирата на Службата за външно разузнаване на Руската федерация в Ясенево.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР