По предварителни данни на Националния статистически институт през февруари. индексът

...
По предварителни данни на Националния статистически институт през февруари. индексът
Коментари Харесай

НСИ: Слаб февруари за промишлеността, спада онлайн търговията

По предварителни данни на Националния статистически институт през февруари. показателят на промишленото произвеждане, изчислен от сезонно изгладените данни, понижава с 1.5% спрямо януари 2018 година.

През февруари при календарно изгладения показател на промишленото произвеждане е регистриран спад от 1% по отношение на съответния месец на предходната 7 година .

Увеличение по отношение на предходния месец е записано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.4%, а понижение е регистрирано в добивната индустрия - с 4.3%, и в преработващата индустрия - с 3.2%.

На годишна база растеж на промишленото произвеждане е регистриран в преработващата индустрия - с 1.0%, а спад е регистриран в добивната индустрия - с 14.2%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.3%.

Според предварителните данни на Национален статистически институт през февруари т.г. показателят на продукцията в бранш " Строителство ", изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 13.9% под нивото от предходния месец .

Календарно изгладените данни демонстрират нарастване от 4.1% на строителната продукция през февруари в съпоставяне със същия месец на 2017 година.

Намалението на продукцията на месечна база при сградното строителство е 18.2%, а при гражданското/инженерното строителство - със 7.5% .

На годишна база растежът на строителната продукция през февруари 2018 година се дефинира от позитивния ритъм при сградното строителство, където нарастването е със 7.4%, до момента в който при гражданското/инженерното строителство не се следи изменение.

По предварителни сезонно изгладени данни през февруари оборотът в раздел " Търговия на дребно, без търговията с коли и мотоциклети " по съпоставими цени резервира нивото на предходния месец.

Оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, бележи растеж от 3.1% в съпоставяне със същия месец на миналата година.

През февруари се следи по-значителен растеж на оборота по отношение на предходния месец при търговията на дребно с фармацевтични и медицински артикули - с 6.5%.

Намаление е маркирано при: търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6.8%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 5.3%, търговията на дребно с компютърна и информационна техника - с 4.8%, и търговията на дребно с разнородни артикули - с 1.2%.

В съпоставяне със същия месец на 2017 година през февруари оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински артикули - с 15.3%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други артикули за бита - с 6.3%, и търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения - с 5.4%.

Спад е регистриран при: търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9.8%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - със 7.5%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения - със 7.4%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР