По повод Световния ден на психичното здраве – 10 октомври,

...
По повод Световния ден на психичното здраве – 10 октомври,
Коментари Харесай

В Кърджали отбелязаха Световния ден на психичното здраве

По мотив Световния ден на психологичното здраве – 10 октомври, ОСНВ и Центъра за обществена рехабилитация и интеграция  за лица с психологични проблеми „ Орфей ” проведоха галерия навън от картини и други арт произведения, направени от 32-мата потребителите на центъра.

Изложбата бе експонирана до шадравана пред Дома на културата в Кърджали и в обедните часове зарадва доста кърджалийци, преминаващи през тази централна част на регионалния град.

Изложбата бе открита от ръководителя на ОСНВ доктор Сезгин Бекир. „ Тази година, мотото под което се организира Световния ден на психологичното здраве е „ Да създадем психологичното здраве и благополучието за всеки в международен приоритет ”.  Заедно с  Центъра за обществена рехабилитация и интеграция  за лица с психологични проблеми „ Орфей ” взехме решение да го отбележим с галерия навън на място, където има огромен пътникопоток. Целта ни е да притеглим вниманието на обществеността към проблемите на психологичното здраве. Какво по-хубаво от това да покажем  в действителност какво вършат хората, които получават услуги като обществена поддръжка, психическа помощ, трудотерапия в нашия център ”, сподели Сезгин Бекир. И акцентира: Да покажем пред обществото, че хората с душевен проблеми могат да бъдат равностойни жители на нашето общество.  

Потребителите на центъра бяха изрисували балончета с разнообразни надписи-послания. Част от тях бяха „ Искам да бъда признат в обществото ”, „ приемливост ”, „ благополучие ”, „ Любов ”.

Изделията и картините в изложбата са направени в часовете по стратегия „ трудотерапия ” на обществената услуга. Идеята е тези хора да бъдат изведени от домовете, да бъде преодоляна обществената изолираност и стигмата. За страдание тази стигма към момента съществува в обществото ни, сподели Пембе Тургут – шеф на Центъра.

Инициативите на ОСНВ във връзка Световния ден на психологичното здраве не престават с посещаване на 20 младежи от Кърджали в Психиатричната болница, с цел да се срещнат с активността й. Предвидена е и лекция, в която експертите от Държавната психиатрична болница ще се опитат да убедят младежите, че психологична болест не значи стигма, не е належащо да сме с предубеждения към хората с психологични проблеми, както и методите за приемане на такава помощ, сподели още Сезгин Бекир.  
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР