По повод ареста на бившия премиер Бойко Борисов съпредседателят на

...
По повод ареста на бившия премиер Бойко Борисов съпредседателят на
Коментари Харесай

Христо Иванов: За да се разследва Борисов, трябва близкият на Pi Аr Sevi Гешев да си тръгне от поста точно сега |

По мотив ареста на някогашния министър председател Бойко Борисов съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов съобщи, че поддържа дейностите на Министерство на вътрешните работи и прикани всичко да се случи в границите на закона. Според Иванов разследване на Борисов може да има единствено в случай че основният прокурор Иван Гешев подаде оставка от поста си. 

" Главният прокурор Иван Гешев мъчно може да бъде заобиколен, защото с години в прокуратурата се е установявала тежка кариерна взаимозависимост на всеки прокурор от основния прокурор и от подконтролната му гилдия във Висш съдебен съвет. Именно по тази причина е значима структурната промяна във Висш съдебен съвет, с цел да може прокурорите да се усещат свободни, че няма да бъдат осъдени за дейностите си. Привеждането на прокуратурата до някаква минимална опция да ѝ се има доверие, не може да стартира без Иван Гешев, непосредствен другар на " " да си тръгне от поста тъкмо в този момент ", сподели Иванов. 

Той е научил за вчерашните събития и дейностите на Министерство на вътрешните работи от медиите и съобщи, че не може да бъда източник на информация по отношение на основанията за ареста на Борисов. 

" Искам да кажа, че ще призоваваме и настояваме всичко да се случи в границите на закона. Има един систематичен проблем и той е обвързван с това, че прокуратурата се оглавява от непосредствен до Бойко Борисов човек. ГЕРБ бранеха неговата позиция, с цел да си обезпечат опцията да им дава имунитет. Гешев трябва да си подаде оставката, с цел да даде късмет на сътрудниците от прокуратурата да работят по закон, без да залитат в едната или другата посока.  Хората в органите на Министерство на вътрешните работи, вероятно прокурори, които да стартират да работят по следствието, да знаят, че в случай че работят по закон, ще имат нашата поддръжка ", сподели съпредседателят на Демократична България. 

По думите му вчерашните дейности на Министерство на вътрешните работи са били в рамките на естествената процедура. 

" Не видях целенасочена принуда. Нямаше най-малко забележим опит медиите да бъдат включени в процесуално-следствените дейности, както Гешев направи с Иванчева да вземем за пример. Подкрепяме дейностите на Министерство на вътрешните работи, тъй като в действителност има доста неотговорени въпроси, само че презумпцията за невиновност остава ", изясни Христо Иванов. 

Той сподели още, че не вижда някакво съществено разлюляване в обединението.

" С отхвърли си да влязат в диалог за промяна на прокуратурата ГЕРБ демонстрираха, че не са тъкмо една партия, а една кооперация за обезпечаване на взаимна безотговорност на някогашни министри и функционери на властта. Естествено, че в този момент ще истеризират и ще настояват какво ли не ", счита Иванов

" Ако Украйна не успее да се отбрани, ние сме идващите в листата на Путин, който желае да потвърди пред себе си и цялата международна общественост, че правото на силата важи ", разяснява още той. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР