По повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция на

...
По повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция на
Коментари Харесай

По инициатива на Караянчева на 16 април 2019 г. във всички български училища ще се проведе Урок по Конституция

По мотив 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция на 16 април 2019 година във всички български учебни заведения ще се организира Урок по Контитуция.

Инициативата е на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и се реализира със съдействието на Министерството на образованието. Целта на Урока по Конституция е да запознае учениците с историческите обстоятелства, съпътстващи работата на Учредителното заседание и правенето на първия български главен закон, оповестиха от пресцентъра от Народното събрание.

Междувременно с тържествено съвещание във Велико Търново на 16 април 2019 година 44-ото Народно заседание ще означи 140 години от приемането на Търновската конституция. Заседанието, което ще бъде в залата на Учредителното заседание, ще стартира в 10.50 часа след възстановка на събитията от 1879 година Предвижда се изявления да създадат ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева и ръководителите на парламентарните групи. Народните представители ще одобряват Обръщение към българския народ във връзка 140-годишнината от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция.

Тържественото честване на годишнината ще стартира с молебен в Катедрален храм „ Рождество на Св. Богородица “ в 9.00 часа. Народните представители ще бъдат посрещнати в 10.00 часа в музей „ Възраждане и Учредително заседание “, където ще бъде тържествената сесия на 44-то Народно заседание.

В 12.30 часа депутатите ще поднесат венци и цветя на паметника „ Майка България “. Те ще следят спектакъла „ Искри “ на Националната гвардейска част и осъществявания на младежите от Детско-юношески фолклорен отбор „ Българче “.

Тържествената заря-проверка във връзка 140-годишнината от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция ще стартира в 20.30 часа на площад „ Цар Асен I”. Присъстващите ще следят и аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов - тон и светлина “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР