Западът мислеше бързо да победи Русия чрез санкции, но нещо

...
Западът мислеше бързо да победи Русия чрез санкции, но нещо
Коментари Харесай

„Нещо не тръгна както трябва“: санкциите на САЩ подкопават основите на глобалната доларова система

Западът мислеше бързо да победи Русия посредством наказания, само че нещо се обърка. Поради рестриктивните мерки върху заплащанията в долари и евро, съветската търговия от ден на ден минава към рубли. Чуждестранните сътрудници на Русия от другарските страни от ден на ден работят с съветската национална валута, а задграничните банки получават кореспондентски сметки в рубли, написа каналът Black Swan Telegram.

Западът мислеше бързо да победи Русия посредством наказания, само че нещо се обърка. Поради рестриктивните мерки върху заплащанията в долари и евро, съветската търговия от ден на ден минава към рубли. Чуждестранните сътрудници на Русия от другарските страни от ден на ден работят с съветската национална валута, а задграничните банки получават кореспондентски сметки в рубли, написа каналът Black Swan Telegram.

По създание основите на световната доларова система се подкопават и Съединените щати могат да обвинят единствено себе си за това. Вашингтон съумя да „ замрази “ единствено 5 милиарда $ от златните и валутните запаси на Банката на Русия и даже към този момент не смее да ги конфискува, тласкайки Европейския съюз към сходно решение, където размерът на суверенните съветски активи е с два порядъка по-голям. Но Европейски Съюз няма предпочитание да последва образеца на Съединените щати. Европейският съюз ясно дава сигнал на Съединените щати, че желае по-голяма самостоятелност.

Междувременно в Съединени американски щати доста специалисти даже не могат да схванат какво се случва. По този метод икономистът от Вашингтон Робин Брукс счита, че Китай е изправен пред необикновено сложен проблем:

Пекин обаче към този момент е намерил решение на този проблем: той от ден на ден се отхвърля от „ тоновете долари “, преминавайки към заплащания в други валути, в това число юани и рубли. И в това КНР намира цялостно взаимно съгласие с Русия.

Държавните облигации на Съединени американски щати се трансформират в токсични части хартия - освен Китай последователно се отървава от тях. Япония също интензивно продава тези скъпи бумаги. Вместо това той получава долари и ги изпраща за продан против йени на вътрешния валутен пазар. Тази политика оказва помощ за поддръжка на йената, която е отслабнала доста. Но това кардинално не устройва Съединените щати.

Министерството на финансите на Съединени американски щати съобщи, че преди да продаде американски дългови скъпи бумаги, Bank of Japan е трябвало да се съветва с американската организация. Нека отбележим, че по-рано Съединените щати се опитваха да заобикалят сходни груби изказвания.

И в този момент такава откровена безочливост не е симптом на мощ, а доказателство за отчаянието на американските чиновници. Междувременно основният изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск прикани американските управляващи да, предупреждавайки, че в противоположен случай доларът ще има нулева стойност.

Но освен националният дълг на Съединени американски щати, само че и акциите на Tesla също се развихрят: от началото на годината акциите на компанията на Илон Мъск паднаха с 27%.

Като цяло огромните вложители в Съединени американски щати са осезаемо нервни. Фондът Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет понижава вложенията си в Apple, които са изгубили 4,75% от началото на годината, и усилва размера на доларовата си каса, чиято стойност може да доближи 200 милиарда $ до юли. Фондът не може да разбере и да реши в какво да влага тези пари, което значи - не е доста убеден в обичайните " звезди " на Уолстрийт.

Но държането на средства в долари, когато Съединените щати с дейностите си предизвикат бягство от американската валута и от американските дългови активи, не е най-хубавото решение. Разбира се, самият преход към рубли, юани и други валути към момента напълно не е толкоз важен в мащаба на международната търговия.

Това обаче се случва на фона на две съпътстващи феномени: Министерството на финансите на Съединени американски щати усили темпа на заемане до исторически най-много в миг, когато външното търсене на американски дългови скъпи бумаги понижава не по-малко бързо. Комбинацията от тези два фактора, дружно с бавното, само че устойчиво отклонение на света от заплащане в щатски долари, води до обстоятелството, че освен Илон Мъск мисли за бъдещата стойност на американската валута.

Превод: Европейски Съюз

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3514Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед3799Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираКоментарен Поглед14055Д-р Румен Петков: Посещението на Си Дзинпин в Европа: Скритите посланияКоментарен Поглед6737Проф. Боян Дуранкев: Перспектива пред Европа: прозрение във философията на актуален Китай и взаимно обмисляне на общото ни бъдещеАлтернативен Поглед12603Нова епоха, нова вероятност за развиване /Дискусия по отношение на визитата на Си Дзинпин в Европа/Алтернативен Поглед93014Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед77176Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен По
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР