По последни данни всяка година в България се диагностицират над

...
По последни данни всяка година в България се диагностицират над
Коментари Харесай

Персонализираното лечение на рака на белия дроб увеличава шансовете за успех

По последни данни всяка година в България се диагностицират над 4200 нови случая

Ракът на белия дроб е една от водещите аргументи за гибел от злокачествени болести у нас. По последни данни всяка година в България се диагностицират над 4200 нови случая, а 5-годишната преживяемост на пациентите, наранени от този тип карцином, е съвсем два пъти по-ниска от тази в Европа. Основно това се дължи на късното диагностициране на болестта. Ето за какво е извънредно значимо да се познават признаците, да се заобикалят рисковите фактори, да се организират постоянни профилактични прегледи и при нужда – навременни съвещания със експерт, напомнят от фармацевтичната компания Амджен България.

През 2020 година над 2.2 млн. души са диагностицирани с рак на белия дроб, а умрелите от болестта са 1.9 млн. Според прогнозите до 2050 година новооткритите случаи ще набъбнат до 3.8 млн., като мъжете са по-застрашени от дамите.  

Рисковите фактори водещи до белодробен карцином, са дейното и пасивно тютюнопушене . Относителният риск при пушачите се усилва с 13,3 пъти спрямо този при непушачите. Влияние оказват и фамилната обремененост, предишно облъчване на белите дробове. Като рискова група за белодробния карцином се дефинират и хората с други белодробни болести като туберкулоза, ХОББ и белодробна фиброза.

Недребноклетъчният рак на белия дроб е най-широко публикуваният рак на белия дроб и се записва при 85% от случаите, а почти половината от пациентите, страдащи от този тип карцином, имат избран тип генетична разновидност.

Определянето на точната разновидност , предизвикала болестта, е основно значение за и по-добрата дълготрайна прогноза. Това може да стане посредством тестване на биомаркерите на пациента, които се употребяват, с цел да се проучва вида рак и лечението, която ще има най-хубави шансове за триумф. Изследването за биомаркери се прави в лаборатория , като се употребяват проби от туморна тъкан на пациента или кръв, или урина, като се търси съществуване на известни разновидности в туморните кафези. Резултатите от теста се интерпретират от медицинските онколози. При рака на белия дроб биомаркерите постоянно са „ движещи разновидности “, т.е. генетични промени, които карат клетките да порастват неконтролируемо. Често срещани разновидности при този тип карцином са: KRAS, EGFR, BRAF, ALK, MET, ROS-1, NTRK.

Изследването на биомаркери се предлага при множеството пациенти с диагноза рак на белия дроб. Важно е да се знае резултатът от тестване на биомаркерите, с цел да се дефинира най-подходящото лечение  и да вземете решение за него дружно с вашия онколог.

Всяка година през ноември означаваме Месеца за битка с рака на белия дроб . Целта е да се увеличи публичната информираност за едно от най-разпространените онкологични болести, както и да се подчертава върху смисъла на ранната му диагностика и опциите за актуалното му лекуване.

 
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР