По последни данни на здравното министерство седем от всички 28

...
По последни данни на здравното министерство седем от всички 28
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Изолацията ни в пандемията спомага за бума на болните от грип


По последни данни на здравното министерство седем от всички 28 области у нас са в грипна зараза. Това са Стара Загора, Габрово, София-област, Добрич, Пазарджик, Пловдив и Ловеч.
 „ Въпреки по-топлите температури грипът стартира по-рано. Още в самото начало на пандемията предвижданията бяха, че след времето, което ще прекараме в доста сериозна изолираност, е допустимо да има подобен взрив. Има и риновируси, които не бяха по този начин повлияни от ограниченията против COVID-19. Но даже и при тях има повишение на случаите “, разяснява пред bTV проф. Радостина Александрова.
„ Взаимоотношенията сред вирусите са дълга тематика. Те могат както да си пречат, по този начин и да си оказват помощ. Помагат си, когато потискат дружно по-добре имунната система на гостоприемника. Всеки вирус има свои тактики и дружно биха се справили по-добре. Биха могли обаче и да се конкурират за запаси в клетката. Неспицифичният имунитет, който единият вирус основава, може да работи на другия “, изясни тя.
„ Все още нямаме безапелационни данни за комбинацията сред грип и COVID-19 – така наречен флурона. Според последния отчет на Центъра за надзор на болесттите в Съединени американски щати, който е от 16 декември предходната година, от всички приети в болница деца през 2021 и 2022 година под 18 години с COVID-19 са имали и грип. 16% от смъртните случаи в същата възрастова група са били с такава двойна зараза “, уточни проф. Александрова. Тя разяснява, че обновените ваксини понижават три пъти риска от хоспитализация и 19 пъти риска от гибел. " Обикновено пикът на грипната зараза настава през февруари, тази година обаче събитията малко се изместиха ", разяснява още специалистът
В България е открит първи случай на нов вид на COVID-19 - XBB.1.5, който се следи с нараснало внимание от Световната здравна организация (СЗО). „ Вероятно той е повода за повишените случаи в Китай, само че не можем изобщо да съпоставяме никоя страна със обстановката там. Повечето страни минаха през най-малко три талази на пандемията, а Китай едвам в този момент е във втората. Знаем, че този вид бяга по-добре от имунния отговор, само че нямаме данни за тежестта на клиничната картина и скоростта на разпространяване.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР