По покана на Министъра на регионалното развитие на провинция Саксония,

...
По покана на Министъра на регионалното развитие на провинция Саксония,
Коментари Харесай

Университет, бизнес и общини черпят идеи от Саксония


По покана на Министъра на районното развиване на провинция Саксония, Томас Шмидт, учени, бизнесмени и представители на общините Стара Загора, Кюстендил и Ямбол, посетиха Германия. Те бяха водени от Ректора на Тракийския университет в Стара Загора, доцент доктор Добри Ярков.

Целта на визитата бе да се открият контакти и споделят положителни практики в региона на селското стопанство, ВЕИ, рекултивацията на минни терени, текстилната промишленост, нанотехнологиите, опазването на околната среда.

По време на формалната среща в Министерството на районното развиване на Саксония, пред 16-членната делегация, бе показан модел на съдействие сред локалната власт, науката, бизнеса и младежта. Проектът се назовава " Стимул+ " и е създаден извънредно за характерните потребности и ползи на провинцията.

Ректорите на Тракийския университет - доцент доктор Добри Ярков и на Техническия университет " Минна академия " във Фрайбург  - проф. доктор Клаус-Дитер Барбкнехт подписаха Меморандум за съдействие за продан на преподаватели, студенти и взаимно присъединяване в научни планове. Проф. доктор Клаус-Дитер Барбкнехт е ръководител на Държавния ректорски съвет на Саксония, член на Изпълнителния комитет и ковчежник на Световния енергиен съвет. Любопитен е фактът, че както Тракийският университет е първият " Зелен университет " в България, по този начин и този във Фрайбург е със славата на висше учебно заведение с изключителни триумфи в опазването на околната среда. В основания още през Просвещението през 1765 година университет, е подредена най-богата сбирка от скални и минерални експонати (на фотосите: минерали, изкопани в разнообразни континенти)

В 45-хилядния академични град Фрайбург половината от работните места са свързани с университета или с останалите 42 научно-изследователски института. Всеки притежател на  айфон посредством телефона си има парченце от този регион.

По време на работната закуска с кмета на гр. Кемниц, в който кипи подготовка за 2025 година когато градът ще бъде " Културна столица " на Европа, Ректорът доцент доктор Добри Ярков контракти присъединяване на танцовия състав на Университета в границите на фестивалните дни. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР