По Плана за възстановяване и устойчивост страната ни е заложила

...
По Плана за възстановяване и устойчивост страната ни е заложила
Коментари Харесай

Как България ще отговори на критиките към социалните услуги за хора с психични разстройства

По Плана за възобновяване и резистентност страната ни е заложила да получи 753 милиона лв. за построяването на 576 напълно нови обществени услуги за възрастни хора с психологични разстройства и умствена назадничавост. Целта е да се отговори на рецензиите от инспекциите на  Съвета на Европа за изискванията на живот в в този момент съществуващите институции. Планирано е закриване на старите домове и пренасяне на хората в услуги от нов вид - къщи от фамилен вид, ситуирани в по огромни обитаеми места.

Въпреки плановете по Плана за възобновяване към днешна дата се оказва, че поради поскъпналите строителни материали, заложените пари ще са незадоволителни, разяснява преди дни заместител общественият министър Иван Кръстев:

„ Още към може би 176 млн. лв. единствено за покриване на тези натурални индикатори, защото планът включва и ремонт за енергийна успеваемост на 1200 съществуващи услуги “.

Социалното министерство ще даде до дни и наредбата за стандартите за качество на обществените услуги у нас, които „ са напълно европейски “, а издръжката и заплатите ще се покачат.

Повече пари трябват и за психиатричните лечебни заведения. Освен за ремонт и за съоръжение, в този момент се заплаща по 75 лв. на леглоден за настанен пациент, само че съсловните организации упорстват средствата да са в диапазон 150-180 лв. дневно.

„ Тези стойности би трябвало да бъдат заложени в плановете за предстоящ бюджет, в случай че желаеме да реализираме едно привлекателно място, където пациентите с психологични болести да бъдат лекувани освен с лекарства, а и с съответна психиатрична и обществена активност “, сподели заместник-министърът на опазването на здравето Петър Грибнев на чуване в парламентарната комисия по правата на индивида.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР