Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак се извини в понеделник

...
Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак се извини в понеделник
Коментари Харесай

Сунак се извини след скандала с над 30 000 британци, заразени с кръв

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак се извини в понеделник на хиляди хора, инфектирани със нечиста кръв , оповестява Агенция Франс Прес. 

Изобличителен отчет от 2500 страници заключи, че скандалните дейности са траяли десетилетия и са били затулен, като е било допустимо да бъдат избегнати.

" Трябва да оповестя, че значително, въпреки и не напълно, можеше да бъде избегнато ", заключи създателят му, арбитър Брайън Лангстаф. 

Бившият министър председател Тереза Мей стартира следствието - едно от най-големите в страната - през 2017 година

Цитират се данни още от 70-те години на 20 век, като наранени са били даже и деца. Правени са и опити да се прикрие абсурдът, в това число доказателства, че чиновници в здравния отдел са унищожили документи през 1993 година

Кръводарителите не са били проверявани вярно и кръвни артикули са били внасяни от чужбина, в това число от Съединените щати, където употребяващите опиати и пандизчиите са били употребявани за донори.

Повече от 30 000 души са били инфектирани с ХИВ или хепатит, откакто им е дадена инфектирана кръв във Англия сред 70-те и началото на 90-те години на предишния век, заключи Infected Blood Inquiry.

Жертвите са били хора, нуждаещи се от кръвопреливане след злополуки или при интервенции , страдащи от кръвни болести като хемофилия, лекувани с дарени артикули от кръвна плазма, по този начин и сътрудници на инфектираните.

Около 3000 души към този момент са умряли и се чака броят им да се усили. 

Случилото се беше разказано като най-голямата злополука в историята на държавната Национална здравна работа (NHS).

" Наистина скърбя, съобщи Сунак пред Камарата на общините, определяйки констатациите от дълго чакания отчет като " ден на позор за английската страна ". Отново и още веднъж хора с власт и доверие имаха шанса да спрат тези инфекции и не съумяха да го създадат ", добави той.

Сунак даде обещание да компенсира жертвите , " колкото и да коства ".

Очакват се над £10 милиарда ($12 милиарда) за компенсации, когато държавното управление разгласи пакета във вторник.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР