По ОПРЧР за периода до 2027 година ще бъдат заложени

...
По ОПРЧР за периода до 2027 година ще бъдат заложени
Коментари Харесай

170 хиляди младежи у нас нито работят, нито учат

По ОПРЧР за интервала до 2027 година ще бъдат заложени ограничения за обезпечаване на реализация на пазара на труда на младежите, които са неактивни и към този миг нито работят, нито учат. Ще бъде заделен забележителен финансов запас за тази група, сподели по време на парламентарния надзор министърът на труда и обществената политика Деница Сачева  Деница Сачева Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 година в гр. София. От 2017 година до декември 2019 година е.

По данни на Национален статистически институт тази група сега е към 170 хиляди души. За последните четири години броят на тези младежи е намалял с 86 хиляди, или с над една трета. Прилаганите стратегии и ограничения са достигнали до повече от 40 000 неактивни младежи.

Работодателите могат да аплайват за средства за наемане на безработни

От началото на годината сме подхванали опция за включване на механизъм, в който да бъдат разпознати младежите, които не работят и не учат посредством продан на информация от заинтригуваните институции на териториален симптом, сподели Сачева.

Идеята е по този начин да се доближи до всеки по местоживеене. Обобщените данни се чака да бъдат предоставени доникъде на годината, като те ще обезпечат точна картина за степента на обучение и подготовка на тези младежи. След това посредством помощта на система за валидиране на познания и умения младежите ще получат документ, с който да аплайват за работа. Връзката сред обучение и труд остава извънредно значима и е във фокуса на вниманието както на МОН, по този начин и на нашето министерство, съобщи министърът на труда и обществената политика.

Деница Сачева: Извънредният труд да стане 300 часа за година

По думите на Сачева в актуалната удобна икономическа обстановка незаетите младежи до 29 години, които не вземат участие в образование и обучение, би трябвало да бъдат задействани и включени в работната мощ. От една страна, активирането им ще способства за развиването на стопанската система, а от друга - и за тяхното персонално богатство, сподели министърът и добави, че това е неин персонален приоритет. За последните четири години младежките и ромските посредници са задействали повече от 22 000 младежи, като в ежедневната си работа те употребяват специфична методика за идентифициране и активиране на неактивни младежи, ползват разнообразни принадлежности, съобразени с самостоятелните потребности на всеки. Активирането стартира с обосноваване за регистрация в Бюрата по труда, като това става непринудено, не може да се случи принудително, посочи министър Сачева.

Прави се и информиране и насочване за ориентиране към претовареност или към образование. Това се реализира от 91 юношески посредници, които са назначени и в общините, като по думите на Сачева, това е добра процедура, оценена високо и от Европейска комисия.

Дейностите се финансират както с държавен бюджет, по този начин и с европейски средства. По схемата "Готови за работа " също се подтиква икономическата интензивност на младежи до 29 години. Успешна процедура са и трудовите тържища за младежи на Агенцията по заетостта. Около 30 % от почналите работа младежи са задействани вследствие на присъединяване им в такива тържища.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР