По настояване на Франция Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна

...
По настояване на Франция Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна
Коментари Харесай

Подозират за инсулт и инфаркт масови хапчета за хрема и настинка

По гледище на Франция Европейската организация по медикаментите (EMA) стартира нов обзор за сигурност на медикаментите, съдържащи псевдоефедрин, предава 24 часа. Експертите ще събират данни дали тези медикаменти имат неподходящо влияние върху кръвоносните съдове в мозъка. Комитетът по фармакологична сигурност на EMA (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee, PRAC) ще удостовери или отхвърли опасенията по отношение на риска от синдрома на задната обратима енцефалопатия и синдрома на обратима церебрална вазоконстрикция. Лекарственият европейски регулатор прецизира, че псевдоефедринът се употребява независимо или в композиция с други медикаменти за лекуване на запушен нос вследствие на простуда, грип или алергия. Двата синдрома, за които има опасения, че са свързани с псевдоефедрините, могат да включват понижено кръвоснабдяване (исхемия, дефицит на кислород) на мозъка и да причинят съществени и животозастрашаващи затруднения в някои случаи.
Главоболие, гадене и гърчове са измежду честите признаци, свързани със синдромите. Повод за прегледа са случаи при хора, употребяващи медикаменти, съдържащи псевдоефедрин, които са докладвани в базата данни за странични фармакологични резултати и в здравната литература.

Лекарствата имат прочут риск от исхемия в сърцето и мозъка, в това число инсулт и инфаркт. Ограниченията и предизвестията към този момент са включени в продуктовата информация на медикаментите, с цел да се понижат тези опасности.

PRAC ще прегледа наличните доказателства и ще реши дали разрешенията за приложимост на медикаменти, съдържащи псевдоефедрин, би трябвало да бъдат непокътнати, изменени, спрени или оттеглени в целия Европейски Съюз.

Псевдоефедринът работи посредством стимулиране на нервните окончания за освобождение на химикала корадреналин, който стеснява кръвоносните съдове и по този начин понижава отока в носа и секретите.

Лекарствата, съдържащи псевдоефедрин, са позволени в разнообразни държави-членки на Европейски Съюз, независимо или в композиция с препарати за лекуване на признаци на простуда и грип като главоболие и тресчица или на алергичен ринит с инфектиране на носните проходи при хора със запушен нос.

В рамките на съюза медикаментите с псевдоефедрин се оферират под разнообразни търговски имена.

Когато събере безапелационни данни, PRAC ще препрати рекомендациите си до Комитета по лекарствените артикули за хуманна приложимост, където ще бъде направено мнение по казуса. Последният стадий от процедурата по преразглеждане е приемането от Европейската комисия на решение, което ще обвърже правно всички страни от съюза.

Лекарствени артикули, съдържащи ефедрин и псевдоефедрин, имат необятна известност заради достъпността си без лекарско наставление.

Ефедрата е на въоръжение в националната медицина най-малко от 2 хилядолетия. Използвана е за лекуване на простуда, грип, главоболие, ставни болки, при кашлица и запушен нос. В източната медицина растението е главно средство за преодоляване на пристъпи на астма и бронхит. Фармакологичните резултати се дължат главно на наличието на ефедрин.

Молекулите на ефедрина и псевдоефедрините са доста сходни структурно на амфетамините и катехоламините. Въпреки че се срещат естествено като алкалоид в растения, по-голямата част от псевдоефедрините се получава от ферментация на декстроза в дрожди в наличие на бензалдехид.

Според наръчниците по фармация псевдоефедрините имат по-малко нежелани реакции върху централната нервна система спрямо ефедрина. В научни изявления и отчети за случаи обаче още през 80-те години на предишния век се появяват известия за нежелани реакции. Установява се също, че храни и питиета, които съдържат огромни количества кофеин, могат да влошат страничните резултати на псевдоефедрина. Сега френският регулаторен орган по медикаментите обръща внимание на ЕМА да изследва по-детайлно връзката на лекарственото вещество с редките, само че животозастрашаващи случаи на церебрална исхемия.

Лекарстват с псевдоефедрини всекидневно не се предлагат на хора с диабет, защото може да покачат кръвната им захар. Много лекари считат, че е нужна преценка и при увеличена простата, глаукома, сърдечни проблеми или заболяване на кръвоносните съдове, свръхактивна щитовидна жлеза. Почти постоянно е в действие правилото да не се одобряват медикаменти с ефедрини по-често от предписаното и за по-дълъг интервал от време от предложения – нормално 7 дни, в случай че доктор не е споделил друго.

Системното дълготрайно деяние на медикаментите със съставна част псевдоефедрин може да е обвързвано с риск за бодърствуване, раздразнителност, трептене, задържане на урина, загуба на вкус, сърдечносъдови разстройства, повишение на кръвното налягане, учестен пулс, сърцетуптене.

Страничните резултати не са единствената причина, заради която доста страни държат псевдоефедрините на специфичен режим. Те могат да служат като прекурсор за произвеждане на метамфетамин – мощен, мощно пристрастяващ стимулант. Когато предходната есен митничари хванаха рекордното количество от 4,6 млн. таблетки от медикамент с псевдоефедрин, стана ясно, че от това количество могат да бъдат изработката на към 2 млн. дози метамфетамин. Много страни, в това число Съединени американски щати, имат особени разпореждания, контролиращи продажбата на псевдоефедрини. В Япония лекарства с над 10% псевдоефедрин са неразрешени по закон за контрола на стимулантите. В Нова Зеландия псевдоефедринът е систематизиран като следено лекарство от клас Б, т.е. не може да се купи без рецепта, по този начин е и в Турция. Държавите, които постановат специфични режими и ограничавания за количества, го вършат основно като мярка против производството на метамфетамини.

Амфетамините имат и аноректично деяние, което е довело до първичната им приложимост като хапчета за намаляване. Като стимуланти при изтощеност ги употребяват водачи на дълги дистанции, студенти, спортисти и други Метамфетаминът нормално се приема през устата, макар че може да се пуши и инжектира. Злоупотребата с тях е евентуален риск за мозъчносъдови произшествия.

Още от Здраве

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР