По-малко от половината от сърбите подкрепят присъединяването на Сърбия към

...
По-малко от половината от сърбите подкрепят присъединяването на Сърбия към
Коментари Харесай

По-малко от половината сърби подкрепят присъединяването на Сърбия към ЕC

По-малко от половината от сърбите поддържат присъединението на Сърбия към Европейския съюз, а единствено един на петима има позитивно мнение за Европейски Съюз, споделя сръбският социолог Сърджан Богосавлевич, базирайки се на изследване, осъществено през март.

Във всички страни от Западните Балкани броят на хората, които имат позитивно отношение към Европейски Съюз, е по-малък от този на тези, които биха дали своят вот в интерес на присъединението на Сърбия към Европейски Съюз на референдум, съобщи Богосавлевич, представен от уеб страницата Екзит.

На двудневна конференция за метода, по който е възприеман Европейски Съюз в Западните Балкани, сръбският съветник на социологическа организация Ипсос съобщи още, че изследване, осъществено през март, демонстрира, че 46 на 100 от сърбите биха подкрепили влизане на страната в Европейски Съюз на референдум, само че едвам 21 на 100 от участниците са дали позитивно мнение за Европейски Съюз.

Сърбия е по-малко въодушевена от вероятността за еврочленство в сравнение с преди, а останалите страни от района я поддържат по-силно, сподели още Богосавлевич. 

90 % от черногорците биха подкрепили участието в Европейски Съюз, както и 77 на 100 от албанците и 74 на 100 от жителите на Северна Македония.

Броят на хората в Сърбия, които споделят мнението, че страната им в никакъв случай няма да се причисли към Европейски Съюз се е утроил през миналите седем години, уточни социологът.

" През 2015 година 14 % от жителите са споделили, че не чакат Сърбия да се причисли към Европейски Съюз когато и да било, спрямо април т.г., когато 43 % са били на същото мнение ", сподели Богосавлевич.

През 2008 година 32 на 100 от сърбите са споделили, че страната им не би трябвало да се причислява към Европейски Съюз, в случай че й бъде сложено изискване да признае независимостта на Косово, само че през 2022 година този брой е скочил на 49 %, показва още специалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР