По-малко от една трета от руснаците вярват на официалното обяснение,

...
По-малко от една трета от руснаците вярват на официалното обяснение,
Коментари Харесай

Руският държавен канал RTVI: 70 % от руснаците не вярват на версията на Кремъл за смъртта на Пригожин

По-малко от една трета от руснаците имат вяра на формалното пояснение, обещано от управляващите за гибелта на създателя на " Вагнер " Евгений Пригожин, съгласно ново изследване, съобщи Днес.бг.

Пригожин и други основни членове от ръководената от него група наемници бяха измежду 10-те души на борда на аероплан, които починаха, откакто машината се разруши в Тверска област, северно от Москва, на 23 август.

Някои разследващи организации и интернационалните водачи споделиха, че това е политически стимулирано ликвидиране, предизвикано от протеста, който той и неговата група " Вагнер " направиха два месеца по-рано. Наемниците превзеха военни уреди в Ростов на Дон и потеглиха към Москва в директно предизвикателство против властта на съветския президент Владимир Путин.

Пригожин също по този начин беше гневен критик на съветското министерство на защитата и метода, по който военните водачи бяха провели пълномащабната инвазия на Путин в Украйна.

Първоначалните доказателства сочат или бомба, която се е детонирала в самолета, или детонация на ракета земя-въздух (SAM), като последното пояснение е обещано от канала на Telegram в Сивата зона, който е обвързван с " Вагнер "

Но американското разузнаване съобщи, че умишлена детонация е предизвикала злополуката и че отчетите за потреблението на ЗРК са неточни, съобщи Асошиейтед прес.

Следственият комитет на Русия, който проверява тежки закононарушения, образува наказателно дело за съблюдаване на разпоредбите за сигурност на въздушното придвижване.

В него се споделя, че в телата на жертвите са открити фрагменти от гранати и че няма доказателства за ракетен удар. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че заключенията на следствието за гибелта на Пригожин не са дефинитивни.

На 5 октомври Путин показа теорията за злополуката с ръчна граната. Той сподели в Сочи, че водачите на Вагнер може да са употребявали алкохол или опиати, като добави, че те сами са взривили самолета със личните си оръжия.

Но това пояснение не убеди респондентите в анкета, извършена от анкетната група Russian Field от името на държавния новинарски канал RTVI.

Само 27 % от 1611 души, запитани сред 21 октомври и 29 октомври 2023 година, са съгласни с формалната версия на съветските управляващи за събитията. Около 38% от интервюираните не са съгласни, до момента в който една трета (33%) споделят, че не знаят.

В отговор на отворен въпрос за повода за злополуката, 13% споделят, че е поръчано ликвидиране, 12% дават отговор, че е терористична офанзива, а 7% считат, че самолетът е бил свален. Пет % споделят, че е било инсценировка и че Пригожин е към момента жив.

След гибелта на Пригожин имаше неустановеност по отношение на ориста на групата Вагнер, която обезпечава на Кремъл жизненоважен отпечатък в Африка. Telegram канали, свързани с групата, оповестиха тази седмица, че синът му Павел е поел групата, чиято елитна част съгласно известията се завръща, с цел да взе участие във войната в Украйна.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР