По инициатива на Държавната агенция за закрила на детето за

...
По инициатива на Държавната агенция за закрила на детето за
Коментари Харесай

В България ще има програма на СЗО за обучение на родители на деца със затруднения |

По самодейност на Държавната организация за протекция на детето за първи път в България се вкарва общопризнатата стратегия на Световната здравна организация за образование на родители на деца със усложнения в развиването.

Пилотното тестване на програмата ще се осъществя под управлението на ДАЗД в партньорство с представителството на УНИЦЕФ за България, съдружие „ Аутизъм през днешния ден “ и други заинтригувани професионални организации у нас.

В последните години в международен мащаб нарастна броя на децата с разстройства от аутистичния набор. Това постанова и търсенето на нови подходи, които да подсигуряват правото на невидимите деца на заслужен и първокласен живот в общността, на еднакъв достъп до здравни, просветителни и обществени услуги, както и на опция за пълноценната реализация на децата и действителна поддръжка на фамилиите им.

„ Много родители, разбирайки, че детето им е със усложнение в развиването, упрекват себе си или се затварят сами с казуса си. Това не трябва да се позволява повече. Родителите би трябвало да преодоляват компликациите, пред които са изправени, само че и да споделят своите терзания и стремежи. Затова ни би трябвало програмата на Световната здравна организация, с цел да се почувстват родителите подкрепени, уверени и сигурни, че не са сами. С тази стратегия те ще схванат, че детето им има благоприятни условия за развиване и има експерти, които са подготвени да оказват помощ и на детето, и на околните му “, заяви ръководителят на ДАЗД доктор Елеонора Лилова, откривайки пилотната среща.

В първата работна среща за показване на програмата се включиха: доктор Джейн Муита - представител на УНИЦЕФ за България, доктор Михаил Околийски от офиса на СЗО в България, Дан Чийсхолм - консултант по психологично здраве към Регионалния офис на СЗО, доктор Раул Бермехо от централата на УНИЦЕФ, доктор Анди Ших от Autism Speaks, представители на ДАЗД, Детската психиатрична клиника към Александровска болница, Регионалния център за поддръжка на приобщаващото обучение София-град, Националния център по публично здраве и разбори, Университета в Торонто, Софийския университет и други

Програмата на СЗО поддържа родителите на деца със закъснение или усложнения в развиването от 2 до 9-годишна възраст и може да се дава от родители, учители, медицински експерти, обществени служащи, доброволци и други Така фамилиите ще могат да се обучат по какъв начин да реагират в разнообразни обстановки, по какъв начин да успокояват детето, по какъв начин да го ангажират в ежедневни действия и игри, по какъв начин то да стане по-самостоятелно в всекидневието.

Проектът на работа с детето и родителите включва композиция от 9 групови сесии, 3 самостоятелни визити вкъщи и подобаващи самостоятелни извършения. А посланието на основателите на програмата е, че децата се учат най-добре от занимания, показани им по занимателен и положителен метод.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР