По инициатива на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/

...
По инициатива на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/
Коментари Харесай

Работодателите не подкрепят Плана за възстановяване и устойчивост в сегашния му вид

По самодейност на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Националният стопански съвет (НИС) е разискал плана на Националния проект за възобновяване и резистентност. Освен заради проблематичните за Европейската комисия области (енергиен преход и правосъдна реформа), работодателите не съгласуват проекта в този му тип и заради влошената стратегия за икономическа промяна, оповестиха от работодателската организация.

В известието се показва, че членовете на НИС са заседавали в петък.

Представителните на национално ниво организации на работодателите, обединени в Асоциация на организациите на българските работодатели /АОБР/, са декларирали, че не съгласуват проекта в този му тип и няма да одобряват вид под 900 млн. лева за директна поддръжка на вложенията в предприятията.

АОБР е предложила три разновидността на промени на програмата за икономическа промяна. В тях се упорства средствата, които са отклонени за финансови принадлежности - гаранционни и дялови принадлежности за напредък, да се възстановят за директна поддръжка на нововъведенията и вложенията за софтуерна рационализация, цифровизация, енергийна и ресурсна успеваемост, както и за ваучерна скица за ИКТ решения и киберсигурност. Обсъдено е било и предложение за увеличение на средствата за поддръжка на построяването на ВЕИ за лични потребности на предприятията с опция за предпазване на силата. Така българските предприятия ще могат да се възползват от финансов запас за директна поддръжка в размер на близо 1,067 милиарда лева

Освен тези корекции АИКБ предлага средствата за организация и ръководство на грантовите схеми да бъдат понижени от 5 на 3 %.

Очаква се работодателските организации да получат при започване на идната седмицата за координиране модифициран вид на програмата за икономическа промяна.

По време на съвещанието на НИС от АИКБ са предложили незабавно прекачване на построяването и ръководството на Единната входна точка за подаване на икономическа информация от Агенцията по вписванията към Националния статистически институт.

АИКБ е предложила също България да поддържа предлагането на Европейската комисия за удължение на Временната рамка за държавни помощи до 30 юни 2022 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР