По-голямата част от човешкото тяло се състои от вода, така

...
По-голямата част от човешкото тяло се състои от вода, така
Коментари Харесай

Може ли да пием газирана вода всеки ден?

По-голямата част от човешкото тяло се състои от вода, тъй че се нуждаем от нея също толкоз, колкото от въздух или храна. Но пиенето на елементарна вода не е толкоз прелестно и вкусно, колкото другите питиета - чай, кафе, сокове, сладки компоти или газирана вода. Но в случай че елементарната чиста вода компенсира дефицита на течности в организма, то някои питиета могат, в противен случай, да носят щета на индивида. И най-често най-вредната се назовава сода. 

Водата с прибавен газ, само че без захар и други добавки, е положително средство за утоляване на жаждата, има освежаващи свойства и е по-вкусна от елементарната вода. Но тя съдържа въглероден диоксид, като в другите питиета наличието му е друго, само че съгласно стандарта то не би трябвало да надвишава 10 грама на литър, т.е. количеството газ е един % от размера на водата.

Много естествени извори дават минерална вода, наситена с газ, и още в древността са признавали изгодата от такава вода. А минералната вода, която не е естествено наситена с газ, се газира, с цел да се запазят потребните ѝ свойства, защото това е минимум нездравословният консервант. Съществува мнение, че газираната вода е потребна, тъй като укрепва стените на стомаха и червата. Ако човек има слаба секреция на стомашен сок, такава вода взема решение казуса. Ако употребявате сода за подготвяне на настойки от лечебни билки, тя усилва лечебния резултат. Естественият въглероден диоксид придава на водата антибактериални свойства, тъй че такава вода защищава организма от патогенни бактерии.

Но въглеродната киселина, изключително в случай че е добавена към водата по неестествен метод, може да навреди на организма. На първо място содата е противопоказана за хора със стомашни и чревни болести, защото въглеродната киселина нервира лигавицата. Честата приложимост на газирана вода даже при здрави хора може да провокира гастрит. Второ, въглеродният диоксид въздейства на зъбния гланц и последователно го унищожава, само че за задачата би трябвало да пиете сода в огромни количества. Вредност на газираната вода със захар и добавки

Неподсладената газирана вода не е доста известна, а кока-колата, лимонадите и сходни газирани питиета са най-разпространени, само че измежду техните качества не може да се откри нито едно потребно. Газираната вода с добавена захар, заместители на захарта, консерванти, ароматизатори и други добавки носи единствено вреди на организма.

Ако пиете сода в дребни количества - няколко чаши по празници, резултатът ѝ ще бъде неосезаем, само че постоянната приложимост на сода води до доста болести. Подсладената със захар газирана вода способства за затлъстяването. Когато хората пият сладка вода, те не виждат, че употребяват голямо количество калории - спрямо кекс или шоколадово блокче, чашата вода наподобява лека и съвсем без калории.

Но в реалност един литър газирана вода съдържа повече от четиристотин килокалории, т.е. една пета от приблизителната дневна доза за човек. А изпиването на един литър кола, с която се залива храната или просто в придвижване, може да бъде незабележимо - като литър вода. Тъй като сладките питиета не утоляват жаждата, а я ускоряват, резултатът е да пиете повече. 

Всичко това с течение на времето се отсрочва върху талията и бедрата при дамите и прави стомах на мъжете. Освен това високото наличие на захар покачва равнищата на глюкоза в кръвта, което кара панкреаса да създава постоянно инсулин, вследствие на което се стига до скокове на захарта, които водят до диабет. 

Не единствено захарта в газираната вода вреди на организма, само че и ортофосфорната киселина е доста нездравословна, като отмива калция от костите и унищожава емайла. Вместо ортофосфорна киселина могат да се употребяват лимонена или ябълчна киселина, само че техните огромни количества също са нездравословни за хората. Оцветителите, консервантите и ароматизаторите също оказват въздействие върху здравето, написа actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР