По-голяма част от нас ще прекарат Рождество Христово вкъщи, със

...
По-голяма част от нас ще прекарат Рождество Христово вкъщи, със
Коментари Харесай

Как астронавтите ще празнуват Рождество в космоса?

По-голяма част от нас ще прекарат Рождество Христово у дома, със фамилиите си. Но от 2000 година насам всяка година по това време има хора, които няма да имат тази опция, тъй като не са на Земята. Те живеят на борда на “Международната галактическа станция ”. Тази година това са американските астронавти Тим Копра и Скот Кели, съветските космонавти Юрий Маленченко, Сергей Волков и Михаил Корниенко, европейският астроавт Тим Пийк.

Да празнуваш Рождество Христово в космоса си има своите преимущества, едно от които е опцията да отбележиш празника два пъти. Западният свят чества на 25-ти декември, а Русия – на 7-ми януари. Всички поданици на станцията живеят дружно и честват дружно.

В други връзки няма да е чак толкоз комфортно и уютно.

Забравете за празничните чинии, отрупани с ястия! На станцията, в условия на микрогравитация, няма място за летящи трохи в близост! Всички храни се намират или в консервени кутии, или в пликчета, с цел да не се пръскат. Голяма част от менюто на американските астронавти ще включва пуйка, захаросани сладки картофи, черешов къс и зелен фасул с гъби – обичайни храни за Рождество. Но тъй като на “Международната галактическа станция ” няма ледник, единственият метод да се запази храната е като се облъчи, термостабилизира или да се изсуши авансово на Земята при ниски температури. И още нещо – в космоса не може да се соли и да се ръси с пипер по същата причина – ще се разхвърчи на всички места. Затова подправките са в течна форма (източник: Фокс).

За страдание и храната в космоса не е чак толкоз вкусна, колкото на земята и повода не е заради гореописаните особености. В космоса вкусовите рецептори на човешкия език не действат по този начин добре, както на Земята.

“Рождество е обичайно време за фамилията и приятелите, които се събират дружно. Макар и да нямаме опция да сме дружно с тях тази година, ние ще обиколим Земята 16 пъти на Рождество и ще изпратим най-хубавите поздрави към всички на красивата Земя ”, заяви Тим Пийк по време на празничното послание.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР