По-ефективна превенция на тежките криминални престъпления, по-активни действия за разкриването

...
По-ефективна превенция на тежките криминални престъпления, по-активни действия за разкриването
Коментари Харесай

Държавата с ясни мерки за превенция на престъпността

По-ефективна предварителна защита на тежките престъпни закононарушения, по-активни дейности за разкриването им и по-добра съгласуваност сред Министерство на вътрешните работи и службите за сигурност. За това настоя министър председателят акад. Николай Денков през днешния ден на заседание по отношение на тежките престъпни закононарушения в страната. В него участваха заместител министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел, представители на Министерство на вътрешните работи, Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС), Държавна организация " Разузнаване " и Служба " Военно разузнаване ". Това оповестиха от държавния пресцентър.
 
Акад. Денков разкритикува неналичието на задоволителен надзор, добра организация и съответни дейности в битката против престъпността, за запазване на публичния ред, сигурността, живота и здравето на жителите и чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Това има директна връзка със гибелта на шестима полицейски чиновници при осъществяване на служебните им отговорности през последните 11 месеца. Освен това липсва  съгласуваност сред Министерство на вътрешните работи и службите за сигурност. Във връзка с това министър председателят ще изиска още на идващото съвещание на Министерския съвет кабинетът да вземе решение да предложи на президента да освободи основния секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Петър Тодоров.
 
Премиерът раздели убийствата през последните месеци на два типа. " Едните са вследствие на домашно принуждение или неуредени финансови връзки. Това е проблем, с който се опитваме да се оправим. Затова има и промени в законите, и условия да се ускорят производствата по тези случаи ", уточни акад. Денков. Вторият тип са няколко убийства и опити за убийства, свързани със сенчестите среди от предишните десетилетия. Двата вида случаи не трябва да се смесват.
 
" Сериозен проблем са опитите на част от политическите сили да употребяват всяко тежко закононарушение, с цел да нагнетяват ситуацията и да дестабилизират обстановката в страната ", съобщи министър-председателят. Той е безапелационен, че страната би трябвало да отговори с още по-ефективна работа за попречване на престъпните закононарушения и за откриване на към този момент осъществените.
 
" В страната няма гангстерска война ", акцентира министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Според Министерство на вътрешните работи и службите за сигурност не са открити данни за връзка сред другите убийства. Опитите те да бъдат свързани са нечиста сделка. Разследват се доста разнообразни версии за претекстовете за разстрела на Алексей Петров.
 
Министерство на вътрешните работи и службите за сигурност ще работят в синхрон между тях и с прокуратурата. Преди няколко дни е основан координационен механизъм сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата по отношение на наркотрафика и миграцията. Този механизъм ще се разшири с закононарушенията срещу личността и корупционните практики, като в него се включат ДАНС и КПКОНПИ. Ще бъдат проверявани сигнали за дейности или бездействия, както и за " чадъри " – търговия с въздействие и корупция, възпрепятстващи опцията за откриване на закононарушения.
 
Ще се засилва в цялостен размер оперативната работа на всички институции и служби за събиране на изпреварваща информация за предварителна защита на тежки престъпни закононарушения. Ще бъдат подхванати и нужните действия по самодейна профилактика и работа с лицата, които въздействат на средата за сигурност.
 
Съвместно с прокуратурата ще се прегледат лицата с две или повече висящи досъдебни производства за по-бързо внасяне на обвинителни актове в съда. Тази процедура е прилагана сполучливо за предварителна защита на телефонни измами и на обири на коли.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР