По думите на Санчес на пресконференция в Пекин той е

...
По думите на Санчес на пресконференция в Пекин той е
Коментари Харесай

Европа с послания и призиви към Китай за Русия, Украйна и войната

По думите на Санчес на конференция в Пекин той е уведомил Си, който на 20 и 21 март беше на посещаване в Москва, че Испания поддържа предложенията на украинския президент Володимир Зеленски. Те включват гледище да бъде възобновено териториалното статукво в Украйна отпреди съветското анексиране на Крим през 2014 година

" Убеден съм, че това е проект, който поставя основата за дълготраен мир в Украйна и е в цялостен синхрон с Устава на Организация на обединените нации и правилата му, които бяха погазени от съветския президент Владимир Путин с неговата инвазия ", сподели той.

" Изразих нашето безпокойствие от противозаконното навлизане в Украйна ", сподели Санчес и добави, че е призовал Си да беседва със Зеленски, с цел да се запознае от първа ръка с мирния проект на Киев.

Миналия месец Пекин показа собствен документ от 12 точки за политическо споразумяване на спора в Украйна, който планува изцяло преустановяване на огъня.

Но предлагането провокира неразбиране измежду някои дипломатически представители на Европейски Съюз в Китай, тъй като в него Русия не е посочена като агресорът във войната.

Вчера Санчес приветства два аспекта на китайския документ - " цялостното и уверено отменяне освен на потреблението, само че даже и на опасността за потребление на нуклеарно оръжие " и зачитането на териториалната целокупност.

Санчес не отхвърли да разяснява какво е дал отговор Си на думите му.

Според Москва Киев би трябвало да се помири със загубата на Крим и на четирите области в Южна и Източна Украйна.

В прочетеното по китайската телевизия публично известие за диалога сред Си и Санчес беше посочено, че китайският президент е призовал за разкъсване с " мисленото от Студената война " и " крайния " санкционен напън, само че не е загатнал нищо за Русия.

" Надяваме се всички наранени страни да изградят уравновесена, ефикасна и устойчива европейска архитектура на сигурност посредством разговор и съвещания ", е представен да споделя Си от китайската телевизия.

Испания, членка на НАТО, чиято външна политика и политика на сигурност е тясно обвързвана с тези на Съединени американски щати, е корав съдружник на Украйна. През юли Мадрид поема ротационното председателство на Европейския съюз.

В същото време висшият представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че Китай не може да бъде медиатор за споразумяване на спора в Украйна, само че може да даде своя принос за договаряне на спокойно съглашение с Русия, съобщи Ройтерс. " Китай не прави разлика сред агресор и жертва на експанзия ", добави Борел.

Той направи своето изказване по време на полемика в испанската столица Мадрид.

Междувременно стана известно, че президентът на Франция Еманюел Макрон ще предизвести Си Цзинпин идната седмица, когато ще бъде на публично посещаване в Китай, за последствията от вероятно решение на Пекин да поддържа военно Русия против Украйна, съобщи Франс прес, като се базира на известие на Елисейския замък. Макрон ще подчертае пред Си, че сходно решение би било зловредно.

" Ако Китай вземе това зловредно решение, това ще има забележителен стратегически резултат върху спора ", съобщи консултант на президента на Франция. Той посочи, че Макрон " желае да откри пространство с Пекин за начинания, с цел да бъде подкрепено цивилното население на Украйна, само че също и да разпознава в средносрочен проект път за излаз от спора ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР