По думите на Нинова Районният съд в Пловдив е обявил

...
По думите на Нинова Районният съд в Пловдив е обявил
Коментари Харесай

Нинова призова гражданите да подават жалби против увеличението в цените на мобилните услуги



По думите на Нинова Районният съд в Пловдив е оповестил за оскъдна клаузата за нарастване цените на мобилните услуги. Макар и единствено на първа инстанция, решението е показателно, добавя ръководителят.

Тя изясни, че до момента в който е била министър на стопанската система и промишлеността е издадена заповед, с която се блокира поисканото тогава нарастване за две години. Съдът удостовери на две инстанции нашата заповед, добави Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия упрекна държавното управление в лобизъм и отбрана на мобилните оператори.

" На мое парламентарно запитване министър председателят Николай Денков отбрани мобилните оператори като сподели, че това били естествени търговски връзки ", уточни Нинова и добави, че връзките не са естествени.

" Това не е свободно договаряне, а заробване на клиента. Не единствено ние, само че и съдът удостовери, че става дума за неравноправни клаузи в контракта ", се показва още в позицията.

По думите на Нинова има и европейска инструкция, която споделя, че всеки консуматор може да се откаже от услугата без да заплаща неустойки, а в България, в случай че потребителите се откажат, би трябвало да заплащат наказателна клауза.

Лидерът на Българска социалистическа партия уточни още, че цената се подвига автоматизирано с растежа на инфлацията, а заплатите, пенсиите и компенсациите в никакъв случай не се усилват автоматизирано.

" И тъй като желаеме да живеем в правова европейска страна, ви призоваваме: да блокираме мобилните оператори в съда. Подавайте всеобщо тъжби в районните съдилища в цялата страна ", прикани Нинова.

В началото на седмицата омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов, в което упорства да се защитят ползите на потребителите на мобилни услуги при нова индексация и нарастване на цените, този път за 2024 година Това ще бъде трето нарастване на цените на мобилните оператори за последните три години.

Българска социалистическа партия също реагира и сезира Комисия за защита на конкуренцията и КРС поради нарастването на цените на мобилните услуги.

Комисията за отбрана на потребителите разгласи, че ще организира намерено съвещание с специалисти по тематиката за покачването на месечните абонаментни такси на потребителите от мобилните оператори в понеделник. Целта е намиране на решение за отбрана на икономическите ползи на потребителите по отношение на желанието за индексация на таксите от страна на трите настоящи мобилни оператора в България. В съвещанието са поканени да вземат участие омбудсмана Диана Ковачева, представители на институции с отношение по тематиката, неправителствени организации в региона на потребителската отбрана, медии. 

Вчера министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов съобщи, че ще бъдат употребявани всички държавни механизми, с цел да се предотврати нерегламентирано нарастване на таксите за мобилни услуги.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР