По думите на Лучиянов*, в голяма част от общините има

...
По думите на Лучиянов*, в голяма част от общините има
Коментари Харесай

Виктор Лучиянов: Как ще обезщетят общините за Калиакра?

По думите на Лучиянов*, в огромна част от общините има урегулирани имоти.

Собствениците им евентуално ще бъдат обезщетени по тази причина, че са попаднали в предпазена територия, само че към момента не е ясно кой ще компенсира общините за парите, които те до момента са получавали от парцела, уточни Виктор Лучиянов от Гражданска самодейност "Да спасим крайморска Добруджа ".

Организацията отхвърли да взе участие в срещата с всички заинтригувани страни от плана за интегрирания проект на предпазените зони в региона на Калиакра, извършена през днешния ден.

- Защо не отидохте на договарянията в Министерския съвет?


- Няма по-лесен метод да провалиш едни договаряния, от това да отидете хиляда индивида и всеки да си показва мнението си. Така или другояче, в диалог с премиера Бойко Борисов и министър Нено Димов във Варна ясно беше казано какъв е казусът.

Оттук нататък хора, които не са експерти, каквито сме ние протестиращите, нямаме място на такива срещи. Това са експертни срещи. И аз персонално се надявам, че резултатът ще бъде позитивен.

Доколкото разбирам, на срещата се е получил градивен диалог, от който чакаме резултати и най-много да не бъдат погазени правата на елементарните хора.

- Стана ясно че ще има обезщетения за хората от региона. Според вас какви би трябвало да се те, с цел да са обективни?

- Много е мъчно в такава обстановка да се приказва за оптималната правдивост, само че ние подсказахме като концепция да се заменят тези земи, които са под екологическа отбрана сега съгласно закона и съгласно направените карти. Просто да бъдат сменени с такива, които не са в предпазена зона.

Голяма част от притежателите на такива земи няма да имат нищо срещу. При състояние, че страната желае и е подписала документи, че ще организира екологична политика, напълно обикновено е да се реши какво да прави със земя, която е благосъстоятелност на други лица. Държавата няма да загуби някакви територии в този случай. Тя ще вземе едни земи, а за тях ще обезвъзмезди хората с други. Взема 1000 дка от частни притежатели, само че им дава други от аграрни фондове, да вземем за пример. Това е единият вид.

Другият вид е финансов. Съществуват финансови механизми по линия на Европейски Съюз и стратегии за отплата. Министърът на околната среда съобщи, че има задоволително средства по сметките на екоминистерството и там, където е невероятно да се замени земя, където парцелите, които ще бъдат отнети, са неповторими, компенсациите ще бъдат по финансов път.

Има един различен проблем, за който още няма механизъм за отплата, само че държавното управление най-добре ще каже. Проблемът е кой ще компенсира общините.

Никой не се замисля, че в огромна част от община Каварна или община Балчик, има парцели които са уредени към този момент като урегулирани имоти. Собственикът на този имот ще получи различен, на друго място, само че кой ще компенсира общините за парите, които те до момента са получавали от парцела.

Говорим за 500, 600, даже 1000 имота. За всеки имот се заплащат налози от притежателите.

Когато тази земя към този момент не е урегулиран имот, а стане селскостопанска, пасбище или мера, тогава тя не предстои по българското законодателство на данъчно облагане. Това значи автоматизирано общините Каварна, Шабла и Балчик да изгубят личните си доходи в бюджетите, които по този начин или другояче не са огромни.

Има неща за които е елементарно да се приказва, само че е мъчно да се създадат.
Затова предпочетохме през днешния ден протестиращите хора като мен, които не са специалисти, да останем по родните си места. В случая ние одобряваме държавното управление като наш съдружник и считаме, че ще си свършат работата в интерес на хората. Освен това считам, че екоорганизации, които вкараха България в тази каша, е хубаво да създадат крачка в страни. Да дадат малко време, с цел да отмине негативизмът, който царува в цяла Добруджа против тях.

- Нарекохте зелените деятели „ компрометирани “, от какво бяхте предизвикани?


- Така ги назовава целият български народ, освен аз. На процедура към този момент не остана отрасъл от стопанската система, който да не е влезнал в някакво несъгласие с екоактивисти. Може би не на всички места е основателно, само че тяхно обвързване беше да дойдат и да обяснят на хората, а освен да се постановат забрани и запрещения.

За мен, човек, който е осъдил личната си страна в Съда в Европа, е злепоставен.
Какъв еколог би трябвало да си, когато съдиш личната си страна. Сигурно има и други способи и способи, а не да водиш дело против личната си страна.

- Ако хората са недоволни от обезщетенията, ще има ли нови митинги?

- Мисля че напрежението в Добруджа спадна. Основна причина е, че министър ръководителят Бойко Борисов пое нещата под свое управление. Надяваме се, че ще откри допустимо най-справедливото решение. Още повече, че и прокуратурата се намеси в този спор. Когато стълбовете на държавността застават на една страна, да се откри решение на казуса, не мисля че би се стигнало до нови митинги и напрежение.

За добруджанеца е противоестествено и нетипично да стачкува. Той има една душа, душата на добруджанеца е земята. И в случай че някой пипне там, той просто го ранява и индивидът от Добруджа е подготвен на всичко – непокорство, митинги и всичко. Надява се, че това ще стане ясно и никой повече не би си разрешил да пипне душата на Добруджанеца.

- Премиерът даде период до края седмицата да стартира да се преглежда План за ръководство на предпазената зона „ Калиакра “, какви са вашите упования?

- Заповедта на министър на Ненов от 21 юли не може да влезе в действие, до момента в който не бъде признат интегриран План за ръководство на предпазената зона „ Калиакра “.

Не инцидентно и протестиращите си казахме, че това е последното избавление – да не приемем интегрирания проект, да не се оставим да ни го спуснат и да ни задължат да го съблюдаваме, преди той да е координиран с елементарните хора.

Истината е, че страната няма накъде да отстъпва, към този момент са поети задължения. Собствениците на земя, риболовците и от други сектори – ресторантьори и енергетици, би трябвало да схванат че НАТУРА 2000 в България ще има.

Със сигурност някъде ще има преразглеждане на граници, сигурно специалисти вземат участие в картотекирането, само че се позволяват и парадокси. Летището в Балчик да вземем за пример е хабитат на птици, съгласно карти по НАТУРА 2000. Най-отчайващото в тази ситуация беше отговорът, който получихме по този въпрос от представител на екоорганизация – летището само че Балчик не е толкоз огромно, може да бъде и еко хабитат.

По тази логичност в този момент някой може да пусне едно писмо в Брюксел и да каже – елате да видите в България – настоящо военно летище е хабитат на птици.
Добре е да се търси баланс сред човешка активност и екология и никой не е срещу това.

*Виктор Лучиянов е общински консултант от Балчик, разпален рибар и едно от лицата на митингите, проведени от Гражданска самодейност "Да спасим крайморска Добруджа "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР